Порошенко оприлюднив прощальне звернення до українців.

 

Президент України Петро Порошенко в останній день своєї президентської каденції, у неділю, звернувся до української нації та подякував українцям.

 

 

"Перш за все, хотів би подякувати великому українському народу за велику честь працювати протягом п’яти років на чолі великої країни. Країни, яка вразила увесь світ силою національного духу, вразила гідністю, вразила стійкістю та свободолюбством. Особливо хотів би вклонитися захисникам України за право, можливість і честь бути Верховним головнокомандувачем", – сказав Петро Порошенко.

 

Голова держави наголосив, що "зміна влади – ознака нашої приналежності до європейської цивілізації".

 

"Демократію ми зберегли навіть в умовах російської агресії. Завтра влада переходить до нового президента, якого ви обрали на чесних і вільних виборах", – зазначив Порошенко.

 

Президент висловив сподівання, що після завершення виборчих пристрастей буде дана об’єктивна оцінка шляху, який Україна під його керівництвом подолала з 2014 року.

 

"Час усе розставить по своїх місцях. Рано чи пізно він відділить грішне від праведного, зерна від полови і правду від брехні. Країна не просто вижила. Вона сьогодні у кращому стані, ніж п’ять років тому, і про це свідчать основні статистичні показники. Добитися цього вдалося лише спільними зусиллями, завдяки підтримці активної частини суспільства і розумінню більшості", – сказав Порошенко.  

 

"Україну ми зберегли, «Новоросію» – поховали. Агресора, значно сильнішого за нас, – зупинили. Створили армію, яка стала однією із найсильніших на континенті. Спираючись на міжнародну проукраїнську коаліцію, вона надійно тримає оборону на сході", – похвалився Президент.

 

Голова держави нагадав, що було виграно дипломатичну битву за ратифікацію Угоди про асоціацію і вдалося переорієнтувати економіку на Євросоюз, а товарообіг між Україною та ЄС зріс більш аніж удвічі. "І взагалі, ніколи ми не були настільки близькими з НАТО та Євросоюзом. В тому числі і завдяки безвізу, який діє з 11 червня 2017 року", – додав Президент.

 

"Паралельно з рухом до Європи ми зміцнювали і нашу українську ідентичність. Це і власна політика історичної пам’яті, і декомунізація. Це і Томос, який ми отримали на початку року. Це і закон про українську мову, щойно мною підписаний", – зазначив голова держави.

  

Водночас, Президент визнав, що "є такі сфери, де успіхи значно скромніші", і "навіть в короткій розмові на це варто звернути увагу, бо це чесна розмова". "Найприкрішим для мене є те, що не вдалося встановити мир і відновити територіальну цілісність України. Із дуже великим запізненням розпочали відновлювати рівень життя після економічної кризи, спричиненої російською агресією. Принагідно ще раз перепрошую всіх, чиїх надій не справдив; для кого реформи виявилися особливо болісними; хто за ці роки, зустрівшись з неправдою, не знайшов справедливості. Вже пояснював: навіть якщо й вірити в те, що Президент може все, він не може все одразу", – підсумував голова держави.

 

Петро Порошенко підтвердив, що має намір залишитися у політиці. "Мене, звичайно, тривожить те, що позитивні зміни, там де вони є, ще не стали незворотними. Тому, виходячи з офісу Президента, не можу піти із політики", – сказав Президент.

 

"Мій обов’язок – спираючись на підтримку громадськості, захистити вже здобуте у державному будівництві. Нікому не дозволити ані звернути з курсу на членство в Євросоюзі та НАТО, ані тишком-нишком спустити його на гальмах", – додав він.   

 

Петро Порошенко побажав наступнику успішного президентства.

 

"Ще місяць тому ми були затятими опонентами на виборах. Але вже завтра, так сталося, він буде президентом моєї рідної країни. Країни, яку люблю і в чиє європейське майбутнє непохитно вірю. Тож хай Господь Україну береже, а її новому очільнику – допомагає в роботі", – сказав Порошенко.

 

20.05.2019