Департамент релігій: Розмови про УПЦ КП можливі лише в минулому часі.

 

Директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш заявив про неможливість відновлення Української православної Церкви Київського патріархату і встановлення предстоятельства над Православною Церквою України правлячого архиєрея Києва Філарета.

 

Про це Юраш написав на своїй сторінці у Facebook, коментуючи появу коментарів про неліквідованість УПЦ КП, а також чутки про те, начебто Філарет планує повернути собі контроль над Церквою.

 

Андрій Юраш на Об'єднавчому соборі

 

"По-перше, не треба піддаватися емоціям і різним суб‘єктивним тлумаченням чи оцінкам. По-друге, будь-які розмови про УПЦ КП можливі лише в минулому часі: і це є аксіома", — наголосив Юраш, додавши, що коментарі в цій темі сповнені "некритичної оцінки" та "спекулятивного нагнітання пристрастей".

 

Голова департаменту нагадав, що 15 грудня 2018 року перед Об‘єднавчим собором ПЦУ відбулися в окремих приміщеннях на території Софії Київської два паралельних собори УПЦ КП й УАПЦ, на яких одноголосно, за участі всіх архієреїв було прийнято рішення про припинення існування двох Церков.

 

Зі слів Андрія Юраша, успішне засідання собору де-факто засвідчило припинення діяльності УПЦ КП і УАПЦ, а відтак 30 січня пройшла державна реєстрація всіх статутних документів ПЦУ — статуту самої Церкви та статуту Київської митрополії. "Отже, факт реалізації рішень собору 15 грудня, себто припинення існування колишньої структури УПЦ КП, був довершений і в юридичній площині", — розтлумачив Юраш.

 

Що ж до статусу Філарета, то Андрій Юраш написав: "5 лютого у Києві відбулося перше засідання синоду помісної Церкви, на якому колишньому предстоятелю УПЦ КП патріархові Філарету було визначено залишатися правлячим архієреєм столичного міста з входженням до його єпархії всіх парафій та монастирів колишньої УПЦ КП міста Києва та тих громад, які матимуть бажання приєднатися до цієї структури. Отож, статус та повноваження церковного центру, що має юридичну адресу на вулиці Пушкінській, 36, у м. Києві, чітко визначені і не можуть бути тлумаченні інакше, аніж це визначено церковними (синодальними) постановами".

 

 

У зв’язку з загостренням становища довкола Церкви організувалася ініціативна група “10 тез для Православної Церкви України”, яка оприлюднила звернення з приводу загроз для автокефалії.

 

Першими підписантами відкритого для підписання звернення стали Андрій Дудченко, священик, викладач КПБА; журналісти Ярослава Міщенко, Віктор Трегубов, Тарас Антошевський; Андрій Смирнов, історик; Володимир Волковський, співробітник Інституту філософії імені Сковороди НАН України; Олександр Саган, професор, ІФ НАНУ; Дмитро Горєвой, директор Центру релігійної безпеки; низка священиків та ін.

 

“Ми всі сподівалися, що з отриманням томосу від Вселенського патріарха всі пристрасті вгамуються і почнеться копітка робота з розбудови нової Церкви. Але одразу після цієї урочистої та радісної події почалися дивні та незрозумілі нам процеси, які ми пов’язуємо з неприпустимим владолюбством та амбіціями деяких церковних ієрархів. Не маємо сумнівів, що будь-якими потрясіннями в Православній церкві України скористаються зовнішні та внутрішні сили, ворожі до її прав і свобод, наданих томосом, до майбутнього українського православ’я. Це може призвести до реставрації московських церковних традицій, неприйнятних сьогодні в Україні, і, як наслідок, до церковної та державної деградації”, – ідеться у зверненні.

 

“Ми вважаємо мовчання злочином і вимушені публічно виступити на захист нашої Церкви та України. Знаємо, що так чи інакше думки, що ми тут висловлюємо, поділяють не лише миряни, але й священики та архиєреї ПЦУ”, – сказано в заяві.

 

Підписанти констатують, що “деякі архиєреї та церковні діячі, на догоду своїм владолюбним інтересам, почали робити заяви, які фактично дискредитують значення наданого Православній церкві України Патріаршого і Синодального томосу. У цих заявах пропагується необхідність переформатування погоджених із Вселенською патріархією умов існування ПЦУ (це виправдовується посиланнями на попередню історію існування невизнаних Православних Церков), а також фактично розпалюється ворожнеча до «лукавих греків», які начебто «нас обдурили». Таким чином ставиться під сумнів як майбутнє Київської митрополії, так і репутація Вселенського патріархату”, – йдеться у заяві.

 

Підписанти мають інформацію, що владика Філарет має намір вже найближчим часом зібрати єпископат ПЦУ (вже розіслані відповідні листи-запрошення) та спонукати їх як до внесення радикальних змін у Статут ПЦУ, так і до фактичного перетворення керівництва ПЦУ на дуумвірат за участю його та митрополита Київського і всієї України.

 

“Зауважимо, що наміри владики Філарета перекреслити принципи демократичного управління ПЦУ, зазначені в томосі, й відродити практику 12 постійних членів Синоду, є копією авторитарної моделі керівництва Російською церквою”, – сказано у зверненні.

 

“Визнаючи заслуги владики Філарета в минулому, ми мусимо нагадати і наголосити, що саме наданий томос приєднує ПЦУ до сім’ї рівноправних автокефальних помісних церков, долаючи канонічну ізоляцію та безправність Української церкви. Тому будь-які спроби дискредитувати томос, змінити статут, ухвалений на об’єднавчому соборі, та відродити патріархат (а себе оголосити патріархом) знищують здобутки вікової боротьби православного народу України за автокефалію (зокрема, і самого владики Філарета, який довго боровся за це визнання). Але понад те – це веде до відновлення ізоляції ПЦУ, до реваншу проросійських сил в Україні, загрожує самому існуванню Української церкви та держави Україна”, – наголошують підписанти.

 

Вони підкреслюють, що “нинішні провокативні висловлювання владики Філарета щодо майбутнього розвитку ПЦУ зазіхають на канонічну репутацію Вселенського патріарха та відкривають шлях для масштабного проросійського реваншу“.

 

“Ми хочемо наголосити, що церковні «ігри престолів» несумісні ані з духом і буквою Євангелія, ані з ученням Православної Церкви «Князі народів володарюють над ними… але не буде так між вами» (Мф.20:25-26). Ми віримо, що ПЦУ має унікальну можливість не тільки об’єднати православних українців, але й стати добрим прикладом відходу від старих форматів управління для всього світового православ’я. Але це станеться, якщо її пастирі покажуть приклад служіння один одному та приборкання власних амбіцій заради добра всієї Церкви”, - зазначено у зверненні.

 

 

Журналістка Ярослава Міщенко, звертаючись до прибічників Філарета, написала: “Ніхто не може заборонити вам зустрічатися із почесним предстоятелем, але знайте, що самочинний собор та повернення «патріархату» (цим вас спокушають?) означатиме, що рішення від 11 жовтня щодо вас на Фанарі буде скасовано. Назавжди. Двері православних храмів Вселенської церкви також зачинені. Назавжди. Ви обираєте між світлом Вселенського церкви і амбіцією вашого тата”.

 

“Деколи бажання правити у батьків таке сильне, що вони готові зруйнувати все, що будували. На жаль, кроки почесного предстоятеля про це свідчать досить красномовно. Я знаю, що ви вважаєте його батьком, що багатьом з вас він допомагав, але факт залишається фактом – він готовий ризикнути авторитетом Церкви заради повернення влади", - написала Ярослава на своїй сторінці у Facebook.

 

Думку про те, що головним вигодонабувачем у разі відновлення Київського патріархату буде Росія, висловив також відомий релігієзнавець Юрій Чорноморець.

 

"Будь-які кроки щодо відновлення УПЦ КП похоронять авторитет ПЦУ, авторитет України та авторитет української влади – як тої, що відходить, так і тої, що приходить. Це подарунок для Росії такий, як би ми здали Україну по Дніпро. Просто немає слів щодо наслідків для країни та нації – вже про Церкву на цьому фоні можна і не думати, настільки удар власне по Церкві вже стає неважливим”, – написав він у “Фейсбуці“.

 

Нагадаємо, напередодні резиденція Філарета на бланках із реквізитами Київського патріархату розіслала спеціальні листи до архієреїв ПЦУ з запрошенням 14 травня взяти участь в “урочистому молитовному спілкуванні” у Володимирському соборі. При цім предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній запрошення на свято не отримав.

 

Допіру в п'ятницю, на тлі виходу конфлікту в публічний простір, Філарет надіслав запрошення до Епіфанія, висловивши подив тим, що владика міг на щось образитися.

 

Окрім того, предстоятель Київської єпархії Православної Церкви України, володар внутрішнього титулу почесного патріарха ПЦУ Філарет публічно заявив в інтерв'ю ТСН про те, що Українська православна Церква Київського патріархату досі існує.

 

“Справа в тому, що Київський патріархат не ліквідований. Не ліквідований. Це хочуть подать, що він ліквідований. Ліквідувати Київський патріархат може той, хто його створив”, – заявив предстоятель Київської єпархії.

 

11.05.2019