Філарет публічно оголосив, що Київський патріархат не розпущено.

 

Предстоятель Київської єпархії Православної Церкви України, володар внутрішнього титулу почесного патріарха ПЦУ Філарет публічно заявив про те, що Українська православна Церква Київського патріархату досі існує. Нагадаємо, розпуск УПЦ КП – як і Української автокефальної православної Церкви – був однією з передумов для звершення Об'єднавчого собору. Київський патріархат саморозпустився вранці 15 грудня після складних переговорів.

 

Філарет виступив із заявою про існування УПЦ КП в інтерв'ю ТСН.

 

 

“Справа в тому, що Київський патріархат не ліквідований. Не ліквідований. Це хочуть подать, що він ліквідований. Ліквідувати Київський патріархат може той, хто його створив”, – заявив предстоятель Київської єпархії.

 

Згідно з інформацією ТСН, Філарет збирає архієреїв, аби обговорити перспективи відновлення Київського патріархату, який сам би волів очолити.

 

При цім "почесний патріарх" ПЦУ досі використовує в документообігу реквізити Київського патріархату, повідомила напередодні журналістка Соня Кошкіна.

 

Так, резиденція Філарета розсилає спеціальні листи до архієреїв ПЦУ з запрошенням 14 травня взяти участь в “урочистому молитовному спілкуванні” у Володимирському соборі. Ці послання, властиво, й надруковані на бланках УПЦ Київського патріархату. При цім предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній запрошення на свято не отримав.

 

 

“Погодьтеся, не нормальна ситуація. Яка оголює серйозний конфлікт між Філаретом і Епіфанієм. Точніше сказати: між Філаретом та іншим світом”, – зазначила Соня Кошкіна.

 

Зі слів журналістки, Філаретові йдеться про скликання помісного собору, "аби переглянути статут ПЦУ", заклавши механізм посилення своїх впливів у автокефальній Церкві. "Кардинальні зміни статуту (згідно з версією Філарета, треба повернутися до аналогічного документа зразка КП) несуть ризик відкликання Томосу", – поінформувала Кошкіна.

 

Предстоятель Православної Церкви України Епіфаній визнав, що конфлікт є – із Філаретом, який після розпуску Київського патріархату є "почесним патріархом", з моменту утворення Помісної церкви вони жодного разу не правили служби разом.

 

Епіфаній сказав у коментарі ТСН, що навіть розмови про повернення у минуле – згубні для Церкви, оскільки ведуть назад в ізоляцію.

 

"Говорити зараз про якесь повернення недоречно. Ми повинні говорити про наше майбутнє, про нашу єдність. Тому що у майбутньому ми повинні ще багато зробити задля того, щоб ця Церква була визнана з боку інших помісних православних Церков. Якщо ми повертаємося у минуле – автоматично це шлях в нікуди, це шлях в ізоляцію, це повернення до того стану, у якому ми перебували до 11 жовтня, до відповідних рішень з боку Константинопольського патріархату", – застеріг митрополит Київський і всієї України.

 

10.05.2019