У Чорногорії заочно засудили двох росіян.

Їх звинуватили в спробі державного перевороту.

 

 

Високий суд Подгориці ухвалив у четвер, 9 травня, обвинувальний вирок у справі про спробу державного перевороту, який планували на день парламентських виборів 16 жовтня 2016 року. Обвинувальний висновок стосується 14 осіб. Серед головних обвинувачених є двоє російських громадян – Едуард Шишмаков і Володимир Попов, а також лідери проросійського опозиційного «Демократичного фронту» Мілан Кнежевіч і Андрія Мандіч.

 

Учасників групи засуджено до різних термінів ув'язнення – від шести місяців до 15 років. Найбільший термін отримав Шишмаков – 15 років. Попову призначено 12-річне покарання. Обидва громадяни Росії, яких вважають співробітниками спецслужб, оголошені в міжнародний розшук. Їхнє місцезнаходження наразі невідоме. Про це повідомило видання «Политика».

 

Кнежевіч і Мандіч, згідно з вироком суду, отримали по п'ять років за ґратами. Перед ухваленням вироку в Подгориці були посилені заходи безпеки. Будівля суду перебувала під охороною спецпідрозділу поліції, доступ до неї обмежили.

 

«Кожен член злочинної організації мав заздалегідь визначене завдання і роль. У функціонуванні злочинної організації існувала готовність застосовувати насильство і залякування. Вони усвідомлювали всю відповідальність своїх дій і знали, що їхня робота є незаконною», – зазначила суддя Сузана Мугоша, виголошуючи мотивувальну частину вироку.

 

Судовий процес тривав понад півтора року. За версією звинувачення, Шишмаков і Попов, перебуваючи на території Сербії в 2016 році, створили зі сербських громадян групу, яка повинна була спровокувати кровопролиття в Подгориці. Передбачалося захопити парламент і ліквідувати прем'єра Міло Джукановича, забезпечити прихід до влади «Демократичного фронту» і зірвати вступ Чорногорії до НАТО.

 

У ніч на 16 жовтня 2016 року в Чорногорії були заарештовані 20 осіб за підозрою в підготовці нападів на держустанови. Всі вони були громадянами Сербії. Загалом у справі про спробу державного перевороту фігурувало 24 особи.

 

Основним свідком у цій справі став сербський націоналіст Саша Сінджеліч. Він здався чорногорській владі невдовзі після провалу операції і отримав статус свідка, який співпрацює зі слідством. Його вважають сполучною ланкою між російськими емісарами та сербської групою. На суді він стверджував, що отримав від Шишмакова понад 200 тисяч євро на придбання зброї, засобів зв'язку і форми чорногорського спецназу, в яку мали перебратися змовники. Сінджеліч розповів на суді про кілька відвідини Москви.

 

Група журналістських розслідувань Bellingcat і видання Insider стверджують, що Шишмаков і Попов – співробітники Головного управління Генштабу Росії. Серед доказів цієї версії – номер паспорта Шишмакова (на ім'я Едуард Широков), який дуже схожий на номери паспортів Руслана Боширова і Олександра Петрова, підозрюваних у замаху на Сергія і Юлію Скрипалів у Солсбері.

09.05.2019