У Львові хочуть оголосити конкурс на відновлення Митрополичих садів.

 

У Львові хочуть провести міжнародний конкурс на проект відновлення Митрополичих садів. За словами міського голови Львова Андрія Садового, церква готова на це, повідомляє прес-служба ЛМР.

 

«Частину коштів візьме на себе місто, частину – церква. Треба оголосити міжнародний конкурс, місто виділить на нього премію. Це має бути громадський публічний простір, церква на це готова. Це треба зробити максимально швидко», – сказав Андрій Садовий.

 

Відтак наступна нарада з цього питання має бути виїзною і відбутись спільно з представниками УГКЦ.

 

Сьогодні Митрополичі сади мають обмежену доступність і для огляду закриті. Землю садів фактично розділено на три частини. Лише невеликий шмат належить церкві. Більшість же території — власність міста, ще на частині розміщено залишки ретрансляційної вежі, яку демонтували. Це барокові сади XVIII століття поблизу Митрополичих палат, які розкинулись на насипних терасах і аналогів яким свого часу не було ні у Львові, ні в Україні. Вони постали разом з комплексом Собору святого Юра, до чого спонукала тогочасна мода. Перший декоративний сад на терасах гори заклали у 1762−1771 роках, після смерті Меретина — головного архітектора Святоюрського собору. За більш як 300-літню історію сад не раз змінював вигляд, з реґулярного терасового саду поступово ставав пейзажним.

08.05.2019