Об'єднані сили НАТО в Європі отримали нового головнокомандувача.

Цю посаду традиційно обіймає представник Пентаґону.

 

                                      Волтерс, Столтенберґ, Скапаротті

 

Новим головнокомандувачем об'єднаними силами НАТО в Європі став генерал військово-повітряних сил США Тод Волтерс (Tod Wolters). У п'ятницю, третього травня, в штаб-квартирі командування в бельгійському Монсі пройшла офіційна церемонія передачі повноважень Волтерсу від колишнього командувача – генерала Кертіса Скапаротті (Curtis M.Scaparrotti). Про це говориться в офіційному повідомленні НАТО, опублікованому на сайті Альянсу.

 

За традицією, головнокомандувач є американцем. Його призначає президент США, кандидатура затверджується в Сенаті й узгоджується зі союзниками з НАТО. Одночасно ця особа очолює Європейське командування збройних сил Сполучених Штатів.

 

Волтерс – вже 19-й головнокомандувач сил НАТО в Європі. Першим був генерал Двайт Айзенгавер, котрий згодом став 34-м американським президентом.

 

Раніше Тод Волтерс командував ВПС США в Європі й Африці. Він як пілот брав участь в операціях в Іраку й Афганістані.

 

Виступаючи на церемонії в Монсі, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ підкреслив роль Скапаротті у протидії «агресивним діям Росії» і «триваючим загрозам тероризму і нестабільності на Близькому Сході і в Центральній Азії». Він побажав генералу Волтерсу успіхів в боротьбі з «нинішніми викликами і новими загрозами».

04.05.2019