Японський імператор зрікся престолу.

Таке в Японії відбулося вперше за 200 років.

 

                                     Нарухіто і Акіхіто

 

Офіційні церемонії зречення розпочалися у вівторок, 30 квітня, з кількох закритих родинних ритуалів в імператорському палаці. Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС.

 

Під час першої сімейної церемонії, згідно з традиціями, імператор символічно повідомив про своє зречення міфологічним предкам японської імператорської родини. Основна ж офіційна церемонія зречення монарха пройшла в палацовому залі «Мацу-но-ма». Вона розпочалася о 17:00 за місцевим часом і тривала 10 хвилин. У палацовий зал принесли імператорські регалії: священне дзеркало, меч і яшмову прикрасу магатама.

 

Наприкінці церемонії монарх звернувся з посланням до нації, після чого імператор і його дружина Мітіко були звільнені від своїх обов'язків, хоча формально Акіхіто залишиться імператором до опівночі.

 

Син Акіхіто, 59-річний принц-спадкоємець Нарухіто, зійде на престол наступного дня, першого травня. З цього моменту в Японії розпочнеться нова ера під назвою «Рейва», яка заступить епоху «Хейсей».

 

Нагадаємо, що 85-річний імператор Акіхіто отримав офіційний дозвіл відректися від престолу після того, як заявив, що більше не може виконувати свої обов’язки в зв'язку з віком та станом здоров'я. Парламент країни був змушений у 2017 році ухвалити спеціальний закон, який дозволяє Акіхіто зректися престолу. Імператор в Японії не володіє політичною владою, але, згідно з Конституцією, є важливим символом держави і єдності народу.

 

Акіхіто був 125-м імператором Японії і представником найстарішої в світі монаршої династії. Він успадкував трон 7 січня 1989 року після смерті імператора Хірохіто, хоча офіційна церемонія його вступу на престол відбулася 12 листопада 1990 року. Після зречення Акіхіто отримає титул «дайдзе тенно» («імператор на відпочинку»). Він збереже привілеї та державне забезпечення, а після смерті буде похований із дотриманням всіх імператорських почестей.

 

Акіхіто став першим за понад два століття монархом в Японії, котрий відрікся престолу. Попередній такий випадок датовано 1817-м роком.

 

30.04.2019