Путін висловив бажання паспортизувати всіх українців.

 

Президент Росії Владімір Путін заявив, що Москва може розпочати надавати в спрощеному порядку своє громадянство всім громадянам України, а не тільки мешканцям окупованих територій Донбасу.

 

Про це він оголосив на прес-конференції за підсумками візиту в Пекін, повідомила аґенція УНІАН. Нагадаємо, 22 квітня, на другий день після президентських виборів, Путін уже затвердив нову процедуру для отримання російського громадянства мешканцями ОРДЛО.

 

 

"Ми взагалі думаємо про те, щоб надавати в спрощеному порядку громадянам України наше громадянство", – сказав Путін.

 

При цім президент РФ запевнив, що взяття мешканців ОРДЛО під російську юрисдикцію не вплине на соціальні зобов'язання Росії перед своїми громадянами. "Сумнівів немає: всі соціальні зобов'язання, абсолютно всі соціальні виплати, пенсії, їх підвищення – все буде виконано. Тут немає ніяких сумнівів", – запевнив Путін.

 

Президент Росії не виключив своїх переговорів із Володимиром Зеленським. При цім Путін сподівається на те, що офіційний Київ піде на ті поступки, котрих він сторонився впродовж попередніх п'яти років.

 

"Якщо у нас колись буде зустріч, почнуться якісь переговори, чого я не виключаю, то ми насамперед повинні будемо говорити, як закінчити конфлікт на Донбасі. А тут, на мою думку, є один спосіб – це виконання мінських угод", – сказав Путін.

 

Російський лідер звернув увагу на те, що Зеленський у ході виборчої компанії скептично висловлювався про амністію для бойовиків на Донбасі і висловлював незгоду з наданням особливого статусу ОРДЛО, але це, згідно з оцінкою Путіна, є "ключовою частиною мінської угоди" для розв’язання "проблеми «ЛНР» і «ДНР»".

 

"Я б із задоволенням поставив йому ці питання і подискутував на цю тему", – зазначив Путін.

 

Президент Росії гадає, що українці прагнуть розв’язання конфлікту, оскільки "втомилися від нього", а також чекають від нового керівництва вирішення задач.

 

Владімір Путін також спокушає українську владу зниженням ціни на газ, погрожуючи водночас припиненням транзиту газу. Президент РФ нагадав, що реверс – "він же віртуальний". "Уявіть, що транзит відсутній – тоді не буде і газопостачання України. Це таке серйозне питання, а вони клеять дурня, займаються якимись політичними чварами, замість того, щоб подумати про пересічного громадянина України, який живе поточними турботами і змушений платити більшу ціну на ці політичні фокуси", – сказав російський лідер.

 

Путін каже, що Україна отримує газ удвічі дорожче, ніж могла б отримувати із Росії.

 

29.04.2019