США засудили Москву за видачу російських паспортів на Донбасі.

Американський Держдепартамент вважає, що це зашкодить реалізації Мінських угод.

 

 

Державний департамент США засуджує указ президента Росії Володимира Путіна, який спрощує процедуру надання російського громадянства мешканцям самопроголошених «ДНР» і «ЛНР». «Провокаційна акція  Росії підсилює її відповідальність за посягання на суверенітет і територіальну цілісність України. Рішення президента Путіна створює серйозну перешкоду для здійснення Мінських угод і реінтеграції Донбасу», – йдеться в заяві Держдепартаменту, опублікованій в середу, 24 квітня.

 

Зовнішньополітичне відомство Сполучених Штатів наголосило, що цю кремлівську провокацію було вчинено щойно «через три дні після того, як український народ у переважній більшості обрав наступним Президентом України Володимира Зеленського». 

 

«Новообраний Президент Зеленський неодноразово висловлював свою готовність серйозно контактувати з Росією щодо виконання Мінських угод і припинити конфлікт на сході України, який забрав близько 13 тисяч життів. Тепер Росія має вирішити: хоче вона продовжувати ескалацію напруженості чи виконати свої Мінські зобов'язання», – йдеться в заяві.

 

Нагадаємо, в указі президента РФ зазначено, що право на спрощене отримання російського громадянства надають «з метою захисту прав і свобод людини і громадянина» особам, котрі постійно проживають на території самопроголошених «ДНР» і «ЛНР» . Сам Путін назвав видачу паспортів питанням «суто гуманітарного характеру».

 

Україна звернулася до Ради Безпеки ООН у зв'язку з діями російської сторони. Чинний Президент України Петро Порошенко назвав «незаконну видачу паспортів РФ за так званим південноосетинським і придністровським сценарієм» спробою «виправдати і легітимізувати військову присутність Росії на окупованій території Донбасу».

25.04.2019