Путін підписав указ про видачу російських паспортів мешканцям ОРДЛО.

 

Президент Росії Владімір Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів для мешканців тимчасово окупованого Донбасу.

 

Указ "Про визначення з гуманітарною метою категорій осіб, що мають право звертатися з заявами про прийняття в громадянство Росії у спрощеному порядку", опубліковано на сайті російського президента.

 

 

"Встановити, що особи, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької і Луганської областей України, мають право звернутися із заявами про прийняття в громадянство РФ у спрощеному порядку згідно з частиною 8 статті 14 Федерального закону від 31 травня 2002 №62 ФЗ «Про громадянство Російської Федерації»", – сказано в документі.

 

У тексті указу наголошено, що таке рішення ухвалено президентом РФ "з метою захисту прав і свобод людини і громадянина", на підставі "загальновизнаних принципів і норм міжнародного права". Путін покликається на статтю 29 федерального закону №62 від 31 травня 2002 року "Про громадянство РФ".

 

Термін розгляду заяв про прийняття в громадянство жителів окупованого Донбасу не має перевищувати трьох місяців з дня подання заяви та необхідних документів.

 

Указ набуває чинності з дня його офіційного опублікування.

 

Президент РФ Владімір Путін стверджує, що спрощення отримання громадянства мешканцям ОРДЛО є питанням гуманітарного характеру.

 

"У нас немає ніякого бажання створювати проблеми новій українській владі. Але терпіти ситуацію, за якої люди, що проживають на території "Донецької та Луганської республік", взагалі позбавлені будь-яких громадянських прав, – це переходить всякі межі з точки зору прав людини", – сказав Путін на зустрічі з членами ради законодавців, котрого цитує аґенція "Інтерфакс".

 

Путін додав зазначив, що жителі цих областей не можуть "пересуватися нормально, не можуть реалізувати найелементарніші свої потреби та права". "Це питання суто гуманітарного характеру", – виправдовує він.

 

24.04.2019