СБУ перевіряє опитування соціологів на заклики до сепаратизму.

 

СБУ у Львівській області перевіряє поширення в мережі провокаційного опитування, що проводять в Галичині нібито на замовлення КМІС і в якому йдеться про «перспективи регіону» та бачення його мешканцями державного устрою. Про це повідомляє прес-служба СБУ у Львівській області.

 

Ідеться про опитування, що про нього днями на своїй сторінці у Facebook написав активний прихильник "Батьківщини" Юлії Тимошенко львів’янин Андрій Вихопень, додавши: "тепер Ви розумієте, що футболки та аватарки з 25% це чистої води зародки сепаратизму, який кимось спровокаваний"

 

В анкеті запитують про думки і погляди жителів Галичини за квітень-травень 2019 року. Серед запитань є і питання про державний устрій України та Галичину в його складі або поза ним. Серед варіантів відповідей: у складі унітарної України, у складі унітарної, але децентралізованої України із широкими повноваженнями для областей, Галичина як суб’єкт федерації у складі України, приєднання до Польщі та відокремлення як незалежної держави.

 

У СБУ вважають, що вказане «опитування» містить ознаки злочину, передбаченого ст. 110 Кримінального кодексу України – публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. Наразі у СБУ встановлюють причетних до організації провокації. 

 

У КМІС кажуть, що наразі не мають офіційної відповіді щодо цього опитування, але запевнили, що сама організація його не розповсюджувала. Про це повідомляє Твоє місто.

 

«КМІС нічого не розповсюджував. Розповсюджують якісь люди, які хочуть шуму і конфліктних ситуацій, щоб нас звинувачували у сепарататизмі. Нам це не вигідно і ми цим не займаємось. Є багато досліджень, які замовляють нам клієнти, вони збирають інформацію для своїх цілей. Але цієї інформації ми не "зливаємо"», – розповіли у КМІС.

 

За інформацією видання Zaxid.net, це опитування замовив тижневик «Дзеркало тижня» і це підтвердив директор КМІСу Володимир Паніотто. За його словами, опитування мало на меті, навпаки, виявити на Галичині прояви сепаратизму, якщо такі є. Подібне опитування «Дзеркало тижня» проводило у 2014 році.

 

 

24.04.2019