"Не прерогатива Президента": У Зеленського дезавуювали обіцянки про тарифи і "саджання".

 

Команда президента-електа Володимира Зеленського після встановлення результатів виборів оголосила, що справа зниження комунальних тарифів не є прерогативою Президента.

 

Про це заявив спікер штабу Зеленського Дмитро Разумков у інтерв’ю телеканалу ICTV, присвяченому першим крокам Зеленського на посаді Президента.

 

Нагадаємо, команда Зеленського використовувала тезу про завищеність тарифів для критики Петра Порошенка під час виборчої аґітації. Також на початку кампанії, в лютому, Зеленський записав відеоблог, присвячений тарифам, "які закінчуються на -ець".

 

 

“Це не зовсім прерогатива Президента, – каже тепер Разумков. – Якщо ми говоримо про корупційну складову, яка часто лежить в основі тарифів, то позиція Президента багато в чому може вплинути на процес. Обіцяти, що це станеться через день-два – не можна. Це процес, який буде непростим, цей процес доведеться пройти і Зеленському та його команді, і українському народу”, – заявив Разумков (очевидно, мав на увазі формулу "Роттердам+").

 

Також Дмитро Разумков визнав: справа залагодження конфлікту на Донбасі – "це тривалий процес, який не може закінчитися завтра".

 

"Нормандський формат залишається ключовим механізмом врегулювання конфлікту на сході. Так само "мінські угоди" – від них відходити не можна. До "Мінська" підв’язані всі ті ключові санкції, які на сьогодні здійснюються стосовно РФ", – зазначив спікер команди Зеленського.

 

 

Експерт команди Зеленського у галузі міжнародних реляцій та економіки Олександр Данилюк теж визнав, що "сфера тарифів не перебуває у сфері компетенції Президента". "Але ми вже проаналізували ситуацію, ми бачимо, що ринкова ціна на газ зменшилася, суттєво зменшилася порівняно із зимовим періодом. Якщо ми говоримо про ринкову ціну, то очікування такі, що це має відобразитися на ринку України", – сказав Данилюк у коментарі "Українській правді".

 

Данилюк сказав, що після вступу на посаду Зеленський має намір поцікавитися обґрунтованістю цін на газ у Кабінету Міністрів.

 

"Що ми зараз бачимо – те, що газ для населення коштує дорожче, як для бізнесу. Тобто звичайно, коли Президент заступить на свою посаду, він буде піднімати це питання досить принципово перед урядом. Так, це відповідальність уряду, але буде дуже цікаво подивитися, яка буде аргументація уряду щодо ринкових умов", – сказав Данилюк. 

 

Стосовно іншого очікування виборців – притягнення до відповідальності представників влади за корупційні злочини – то член команди Зеленського сказав, що його бос не має наміру карати порушників самостійно.

 

 

"Стосовно посадок. Що може зробити Президент? Він не буде втручатися в процеси і заважати антикорупційним органам робити свою роботу. Сам він не може саджати чи не саджати людей – тоді він нічим не відрізнятиметься від старої системи", – виправдовується Данилюк.

 

Екс-міністр фінансів додав, що у Президента  не буде кнопки "посадити чиновників", але він "буде забезпечувати умови, щоб правоохоронні органи і суди займалися своєю роботою".

 

22.04.2019