Зеленський презентував команду для своєї адміністрації.

 

Кандидат у Президенти України Володимир Зеленський презентував перелік претендентів на призначення до його адміністрації у разі перемоги на президентських виборах.

 

Презентація команди відбулася під час ефіру на телеканалі "1+1". Ціла телепередача була відведена Зеленському – студія Ігоря Коломойського пояснила, що це є пошуком балансу у відповідь на "президентський" ефір "плюсів" минулого тижня.

 

 

Руслан Стефанчук, котрий є основним ідеологом виборчої кампанії Зеленського, відповідатиме за реформування державних і правових інституцій, куруватиме підготовку законопроектів. Стефанчук – доктор юридичних наук, проректор з наукової роботи вищої школи адвокатури Національної асоціації адвокатів України. Зеленський начебто сам покликав його у штаб, бо "стежив за досягненнями" науковця. 

 

Іван Баканов, котрий номінально очолює партію "Слуга народу" і керує виборчим штабом Зеленського, буде представником Зеленського-президента у Верховній Раді. Баканов – партнер Зеленського по бізнесу, адвокат при "Кварталі 95".

 

Дмитро Разумков відрекомендований як куратор внутрішньої політики. Колишній член "Молоді регіонів", Разумков виконував роль спікера штабу під час виборів. Заявляв, що команда Зеленського планує "винести за дужки" питання віри, мови та історії.

 

Олександр Данилюк відповідатиме за міжнародні відносини, фінансову та банківську політику. Один із найбільш досвідчених у команді Зеленського, екс-міністр фінансів в уряді Володимира Гройсмана, чиновник Адміністрації президента Віктора Януковича. Супроводжував Зеленського під час переговорів із Емманюелем Макроном. Під час ефіру на "1+1" Данилюк заявив, що команда Зеленського не допустить махінацій із "Приватбанком".

 

Руслан Рябошапка опікуватиметься правоохоронною та антикорупційною політикою. Має досвід як колишній член НАЗК, є одним із дизайнерів антикорупційної реформи. Позаминулого року зазнав компрометації з боку народного депутата Антона Геращенка, втім, це не завадило йому зійтися з Геращенком уже в новій команді.

 

Галина Янченко допомагатиме Рябошапці як експерт з антикорупційної політики і "діджитал-рішень" для держави. Янченко – депутат Київради від "Демальянсу". Дружина Віктора Андрусіва – керівника "Українського інституту майбутнього", співзасновником котрого є Антон Геращенко (напередодні Андрусів публічно виступив на підтримку Зеленського).

 

Денис Монастирський пильнуватиме за роботою правоохоронних органів. Експерт "Інституту майбутнього". Колишній член конкурсної комісії щодо обрання керівництва Державного бюро розслідувань (від "Народного фронту").

 

Іван Апаршин відрекомендований як експерт з безпеки та оборони. Апаршин – член команди Анатолія Гриценка, працював з ним у Міністерстві оборони (колишній директор департаменту воєнної політики Міноборони та головний інспектор МОУ). У 2011–2014 рр. в уряді Миколи Азарова був начальником управління експертизи в сфері безпеки й оборони секретаріату Кабміну. Апаршину закидають причетність до розпродажу війського майна під час державної служби, що спричинило послаблення обороноздатності держави. Він претендував від Гриценка-кандидата на пост міністра. 

 

 

Ірина Венедіктова відповідатиме за реформи у судовій системі. Завідувач кафедри цивільно-правових дисциплін юридичного факультету Харківського університету імені Каразіна, вона подавала свою кандидатуру на посаду судді Верховного суду. Провалила участь у конкурсі, отримавши бал "менше мінімально допустимого". Венедіктова представляла кандидата в президенти Зеленського під час поїздки представників штабів у Брюссель 25 лютого; провалила підготовку зустрічі.

 

Данило Гетьманцев – економіка, фінанси, оподаткування. Почесний президент юридичної компанії Jurimex. Гетманцев є одним із співзасновників ТОВ "М.С.Л.", оператора національних лотерей, на діяльність якого накладені санкції РНБО.

 

Олександр Мережко – міжнародні відносини і народовладдя. Доктор юридичних наук, завідувач кафедри права Київського національного лінгвістичного університету. Автор скандальних публікацій про те, що відповідальність за Голодомор несе Українська держава, і про викристання української мови як репресивного інструмента проти російськомовних. 

 

Андрій Герус – відповідає за напрями енергетики, ЖКГ, антимонопольне регулювання. Колишній член Нацкомісії з регулювання енергетики. Один із найвідоміших у медіях експертів з питань енергетики.

 

Сергій Бабак – експерт з освіти і науки. Директор освітніх програм того ж таки "Українського інституту майбутнього". Автор ідеї з підвищенням зарплат вчителям до $4 тис., через котру профільні експерти висміяли некомпетентність штабу Зеленського.

 

Євген Комаровський – радник з медицини. Найпопулярніший в Україні лікар і автор телепрограми, Комаровський неодноразово виступав упродовж кампанії на підтримку Зеленського. Відзначився заявою, що Владіміра Путіна реально вмовити на мир в Україні, поїхавши на риболовлю.

 

Інші члени команди: Сергій Іонушась – органи правосуддя; Вікторія Страхова – банківська діяльність; Михайло Федоров – "діджитал"-напрямок; Олег Бондаренко – екологічна політика; Марина Бардіна – рівноправ'я, гендерна політика; Сергій Кальченко – експерт з виборчого законодавства і правовладдя.

 

19.04.2019