Зеленський проіґнорував дебати, скликані "Виборчою радою" та "РПР".

 

Кандидат у Президенти Володимир Зеленський проіґнорував публічну дискусію з представниками громадянського суспільства, організовану об'єднанням "Виборча рада UA" та коаліцією "Реанімаційний пакет реформ". Натомість на дебати прибув лише голова держави Петро Порошенко – він упродовж усього виділеного часу відповідав на запитання, складені експертами ініціативи перед стартом виборчої кампанії 2019 року.

 

Про це повідомила аґенція "Укрінформ".

 

 

Перед початком дискусії філософ Євген Бистрицький сказав від імені "Виборчої ради": “Ми запрошували двох кандидатів, обох. Але нам відповіли від штабу одного із кандидатів, що він може відповісти на наші запитання після другого туру. Нам це не цікаво”.

 

Бистрицький додав, що громадянському суспільству, яке зібралося у студії “Суспільного”, “цікаво до виборів почути кандидатів у Президенти”.

 

Під час розмови з представниками громадських середовищ Президент Порошенко сказав, що він готовий позбутися низки повноважень – зокрема, відмовитися від вертикалі голів державних адміністрацій. Формула для цього – конституційні зміни щодо децентралізації.

 

"Якщо ми говоримо про зміни до Конституції, то в нас є перша зміна, якої і прагну – з питань децентралізації. Ми не можемо, сказавши "А", не казати "Б". Бо на сьогодні там, де успішно йде децентралізація, повноважень у голів районних державних адміністрацій немає, а питають з них за все", – зазначив Президент.

 

Голова держави навів реформу децентралізації як приклад "однієї з найуспішніших". "Все, що відбувається на території громади, має бути вирішено в громаді", – резюмував Президент.
 

"Хочу наголосити, що Президент України Петро Порошенко живе в умовах Конституції 2004 року, і я твердо наголошував, що я не прагнув, не прагну і не буду прагнути збільшення повноважень, ще ж і надто – ми будемо їх зменшувати. Наприклад, у частині децентралізації, коли ми будемо ліквідовувати посади голів обласних та районних державних адміністрацій і запроваджувати інститут префектів, які будуть мати контрольні функції, в тому числі щодо збереження суверенітету та територіальної цілісності і незалежності нашої держави", – уточнив Порошенко.

 

Президент має інформацію, що команда Володимира Зеленського розглядає сценарій повернення до Конституції 1996 року, і це було би узурпацією влади. "Ці плани також існують, і ми маємо твердо розуміти відповідальність вибору 21 квітня", – сказав він.

 

 

Відповідаючи на питання про перспективи запровадження "відкритих списків" для парламентських виборів, Президент сказав, що ідею слід впроваджувати вже для наступних виборів у ВР, а не найближчих.

 

“Я вважаю, було би набагато більш реалістично, щоб закон про відкриті списки працював із наступних парламентських виборів. Це якщо ми хочемо вийти на результат, то треба шукати компромісів. Якщо ми будемо намагатися "продавити", то це закінчиться нічим", – сказав Порошенко.

 

Президент закликав парламентаріїв уважно опрацювати проект Виборчого кодексу, щоб унеможливити ризики. “Моя позиція: давайте дочекаємося розгляду у Верховній Раді... На сьогодні (тоді, коли наближаються вибори), якщо хтось намагатиметься менш ніж за півроку до них змінити стандарти виборів, є ризики”, – сказав Порошенко.

 

17.04.2019