Макрон пообіцяв, що  Нотр-Дам буде відновлено упродовж п’яти років.

Поліція схиляється до версії, що причиною пожежі в соборі стало випадкове займання.

 

 

«Ми відбудуємо Нотр-Дам, щоб він став ще красивішим. І я хочу, щоб це було зроблено за п'ять років. Ми можемо це зробити, ми будемо мобілізовані», – запевнив президент Франції Емманюель Макрон у телезверненні до нації у вівторок ввечері, 16 квітня.

 

За словами президента, французи здатні «перетворити це нещастя в можливість згуртуватися, глибоко задуматися про те, ким ми були і ким ми повинні бути, і стати кращими». Макрон пообіцяв, що після реконструкції собор виглядатиме ще прекраснішим, ніж раніше. Він закликав до національної єдності.

 

Глава французької держави також подякував пожежникам, котрі ризикували життям під час гасіння полум'я, а також тим, хто висловив готовність пожертвувати гроші на реставрацію собору.

 

Нагадаємо, що одна з найвідоміших та найвизначніших пам'яток світу – Собор Паризької Богоматері – зайнявся у понеділок, 15 квітня, близько 18:50 за місцевим часом. Першими загорілися будівельні риштування навколо будівлі. Вогонь був настільки сильним, що від нього обвалилися шпиль, дах і годинник собору. 

 

Повідомляють, що за неповну добу після пожежі у Франції вдалося зібрати понад 600 мільйонів євро – після того, як президент Макрон оголосив національний збір коштів на відновлення собору.

 

Тим часом триває слідство у справі про пожежу. На даний момент слідчі не мають жодних доказів того, що вона стала наслідком умисного підпалу. Про це повідомила у вівторок прокуратура Парижа. Найімовірніша причина пожежі – випадкове займання. Справу порушено саме з таким формулюванням. Відомо, що в соборі вели реставраційні роботи. У вівторок поліція вже розпочала допити робітників, які в них брали участь.

17.04.2019