Суд дозволив Надії Савченко вийти на волю.

 

Народний депутат Надія Савченко та її спільник у справі про замах на спробу державного перевороту Володимир Рубан вночі на 16 квітня вийшли на волю. Термін арешту, застосований проти них, офіційно минув – Савченко з Рубаном вільно покинули будівлю Броварського міськрайонного суду Київської області.

 

Про це повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

 

Надія Савченко після звільнення з-за ґрат сказала, що вона готова відстояти свою невинуватість у судовому процесі, а також має намір боротися за зміну політичної системи в Україні та політичного "мотлоху" у Верховній Раді.

 

"Я не тікаю з України, тому що я – герой України. І для мене Україна – не порожнє слово, я буду боротися за Україну до переможного кінця, і Україна переможе владу Порошенка, прокурорів, Матіоса, Луценка, всіх тих нечесних людей, які вершили своє ганебне правосуддя", – сказала Савченко.

 

Колишня арештантка додала, що "поспішати нікуди" і вона готова до ретельного розгляду справи: "Тому, будь ласка, починаємо по процесу, спокійно і до упору".

 

Коментуючи політичне становище в Україні, Савченко висловила думку, що українці навчилися не вірити політикам і знайшли шлях, як "абсолютно мирним, еволюційним способом змінити цю політичну систему".

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко, коментуючи звільнення Савченко та Рубана, зазначив, що їхній вихід з-під арешту став наслідком недосконалого процесуального законодавства, котре дозволило адвокатам тягнути справу аж до вичерпання арешту, а також заанґажованості судів.

 

"Причина перша – дозволені законом маніпуляції з безконечними змінами адвокатів. У Савченко таких адвокатів (які то входили в процес, то покидали його) було 8 платних і 1 безплатний від держави", – перелічив Луценко.

 

"Причина друга – критично мала кількість суддів у судах. 40% незаповнених вакансій спричиняє до того, що відвід навіть 1 судді зумовлює передачу справи в інший суд. «Футбол» зміни судів у справі Савченко–Рубана з каруселлю відводів на кожному етапі вражає: Верховний суд – Чернігівський районний – Чернігівський апеляційний – Верховний суд – Солом‘янський районний – Київський апеляційний – Верховний суд – Київський апеляційний – Дарницький районний – Київський апеляційний – Броварський районний", – написав Луценко у Facebook.

 

Третьою причиною генпрокурор вважає "небажання окремих суддів виконувати свою роботу".

 

Поза тим, Луценко переконує, що доказова база у цій справі є значною, і "завезення важкої зброї з так званої «ДНР» для обстрілу української столиці не залишиться безкарним".

 

Надія Савченко, яку правоохоронні органи підозрюють в діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, посягання на життя державного чи громадського діяча, створення терористичної групи чи терористичної організації й незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами, перебувала під вартою з 23 березня 2018 року.

 

16.04.2019