ГПУ показала зброю, заготовлену Рубаном та Савченко.

 

Служба безпеки України та Генеральна прокуратура України підтвердили завершення досудового розслідування у справі Надії Савченко та Володимира Рубана.

 

Правоохоронці організували брифінг на полігоні "Альфа" у Київській області за участю Генерального прокурора Юрія Луценка, першого заступника голови СБУ Віталія Малікова та директора Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександра Рувіна, й продемонстрували громадськості зброю, з котрої планували здійснити теракт у центрі Києва, інформує УНІАН.

 

 

Зокрема, серед продемонстрованої зброї – чотири міномети; протипіхотні міни МОН-50; автомати АК-74, АКС74У, АКМ; гранатомети РПГ-7, РПГ-22; кулемет РПК; пістолети "Макарова".

 

Як заявив Рувін, зброя цілком придатна для використання. "Вона відповідає заводським характеристикам, крім мінометів, у яких відсутній пристрій для наведення і нижня частина, вона перероблена. Але зброя цілком придатна для використання і пострілу 127-міліметровими мінами", – сказав криміналіст, уточнивши, що максимальна кількість осіб, яка необхідна для використання всього арсеналу, становить 20 осіб.

 

З його слів, експерти інституту вираховували, з яких позицій можна було використовувати озброєння для плану здійснення теракту. Так, для обстрілу будівлі Верховної Ради чотири міномети достатньо встановити на Трухановому острові та баржі на березі Дніпра. При цім, згідно з оцінками експертів, радіус ураження міг доходити аж до НСК "Олімпійський", за два кілометри від будівлі парламенту, а кількість постраждалих могла сягати 10 тисяч осіб. Він повідомив, що для застосування 4 мінометів і 46 мінометних достатньо до 10 осіб та щонайбільше 15 хвилин часу.

 

"Все те, що вилучено (крім одного важкого міномета), виставлено тут, на полігоні СБУ. Ми показуємо це для того, щоб припинити жарти над цією справою. Це не смішна справа, це не політична справа. Це справа про терористичний акт проти Української держави, коріння якого сягає до культивованого Москвою більшовизму в "малоросійських" душах, які готові покласти державу за свої амбіції. А також ниточки, які ведуть до вищого керівництва РФ", – прокоментував Генеральний прокурор України Юрій Луценко, котрого цитує аґенція "Укрінформ".

 

Генпрокурор зауважив, що в справі Саченко і Рубана важливу роль грали старші офіцери збройних сил Російської Федерації.

 

"В цій справі ми бачимо роль відомих нам по прізвищах, посадах, біографіях, по проходженю військової служби старших офіцерів ЗС РФ, з дозволу яких молодші офіцери і рядові учасники терористичних загонів завантажували Рубану і Савченко зброю для організації терактів в Україні. При нагоді хочу підкреслити, що жоден із видів озброєння чи боєприпасів не зберігався на території України, всі вони – зі складів, захоплених окупантами в Криму і на Донбасі", – зазначив Луценко.

 

Генпрокурор уточнив, що вже відомі прізвища цих російських офіцерів і "буде надана належна юридична оцінка”.

 

"Ми звернулись до наших міжнародних партнерів, що це справа не лише про Савченко і Рубана, а чергова справа, організована Кремлем, широкомасштабної терористичної атаки в Україні... Це не справа українських терористів, а українських виконавців задуманого і озброєного Москвою терористичного акту", – відзначив Луценко.

 

Генпрокурор додав, що для нього ця справа була "однією з найважчих в моральному плані", адже вона має особливий підтекст "з огляду на те, що вся Україна активно підтримувала її (Савченко), коли її незаконно утримували в Росії". 

 

03.08.2018