ЄУ схвалила Газову директиву, яка ускладнить роботу «Північного потоку-2».

Документ схвалила Рада Європейської Унії.

 

 

Рада Євроунії затвердила зміни в Газовій директиві ЄУ, що поширюють європейські норми, зокрема, на газогін «Північний потік–2». Голосування відбулося на засідання Ради ЄУ в Люксембурзі в понеділок, 15 квітня. Як передає телерадіокомпанія Deutsche Welle, зміни підтримали 27 держав – членів Європейської Унії. Лише Болгарія утрималася.

 

Таким чином пройдено останній етап ухвалення змін до Газової директиви, яка є частина Третього енергопакету ЄУ. Цього тижня документ повинні формально підписати під час пленарної сесії Європарламенту в Страсбурзі. Після цього оновлену директиву опублікують в Офіційному журналі ЄУ, і на 20 день після оприлюднення вона набуде чинності.

 

Після цього газогони, які йдуть у ЄУ з третіх країн, працюватимуть за тими ж правилами, що й ті, які розташовані на території держав – членів Євроунії. Найбільший вплив ця новація матиме на «Північний потік–2». Для того, щоби новий газогін дозволили ввести в експлуатацію, йому доведеться відповідати значно жорсткішим вимогам, ніж, наприклад, «Північному потоку–1», який діє з 2011 року. Ці умови покликані забезпечити конкуренцію і захистити права споживачів.

 

Основних таких вимог чотири. Перша з них передбачає, що транспортуванням газу не може займатися сама компанія, яка цей газ видобуває і продає. Тому «Газпрому» доведеться створювати окремого оператора, незалежного від російського монополіста. Друга вимога: доступ третіх компаній до «Північного потоку–2». На практиці це означатиме, що частину його потужностей доведеться тримати вільними для інших компаній, котрій забажають транспортувати газ трубопроводом. Третя вимога: конкурентні тарифи на транспортування газу буде встановлювати німецький регулятор. Четверта: газогін повинен працювати прозоро, зокрема в питанні безпеки поставок.

15.04.2019