Brexit відкладено до 31 жовтня.

Таке рішення було ухвалене на саміті Євроунії.

 

 

Європейська Унія на екстреному саміті увечері 10 квітня дала Великій Британії, яка опинилася в глухому куті, відтермінування виходу з ЄУ до 31 жовтня. В іншому випадку в ніч на суботу, 13 квітня, на Об’єднане Королівство чекав би «жорсткий» Brexit.

 

За умовами відстрочки Велика Британія може не чекати вказаної дати і формально вийти з ЄУ раніше, якщо Палата громад все-таки ратифікує тричі відкинуту нею угоду про вихід з Євроунії. У такому випадку Brexit відбудеться в перший день місяця, що настає за тим, в якому буде ратифіковано угоду. Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС.

 

«Це означає додаткові шість місяців. Хочу звернутися до моїх британських друзів: це достатній час, щоб знайти найкраще рішення. Будь ласка, не змарнуйте цього часу даремно», – сказав на прес-конференції за підсумками саміту президент Європейської ради Дональд Туск. За його словами, протягом цих шести місяців Лондон може ратифікувати угоду про вихід і вийти з ЄУ раніше, ніж кінець жовтня, може «переглянути свою стратегію щодо Brexit, а може і зовсім відкликати повідомлення про вихід з Євроунії, тобто скасувати Brexit».

 

Тим часом британська прем’єр-міністерка Тереза ​​Мей на своїй прес-конференції за підсумками саміту запевнила, що намагатиметься найближчим часом все ж домогтися схвалення проекту угоди з ЄУ в Палаті громад і, відповідно, швидкого виходу Об’єднаного Королівства з Євроунії. «Я продовжую вважати, що ми повинні полишити Євроунію, прийнявши угоду якомога швидше», – сказала Мей.

11.04.2019