У Росії порушили справу проти литовських суддів.

Таким чином Москва намагається покарати тих суддів, котрі ухвалили вирок колишньому міністрові оборони СРСР Дмитру Язову.

 

 

Слідчий комітет Росії (СКР) розпочав кримінальне провадження проти суддів Вільнюського окружного суду, котрі заочно засудили екс-міністра оборони СРСР, маршала у відставці Дмитра Язова до 10 років тюремного ув'язнення у справі про січневі події 1991 року в Литві. Про це повідомила офіційна речниця СКР Світлана Петренко в середу, 10 квітня.

 

«Порушено кримінальну справу щодо суддів Вільнюського окружного суду Айнори Мацявічене, Айви Сувілене, Віргінії Тамошюнайте і Артураса Шумскаса», – цитує її слова російська газета «Известия». Як уточнила Петренко, їх підозрюють у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 305 КК Росії «Ухвалення свідомо неправосудного вироку».

 

Як вже повідомляло наше видання, наприкінці березня цього року суд у Вільнюсі визнав колишнього міністра і ще 66 колишніх радянських посадових осіб винними у військових злочинах і злочинах проти людяності. Йдеться про події, які відбувалися в литовській столиці з 11 до 13 січня 1991 року, коли радянська влада спробували за допомогою військової сили повалити законно обрану владу в Литві. Під час захоплення радянською армією і спецчастинами телевежі і Литовського радіо загинули 14 людей, понад тисяча беззбройних осіб були поранені.

 

За твердженням литовської прокуратури, Дмитро Язов брав участь в створенні організованої групи в складі 160 військових і політичних діячів з метою повернення Литви до складу СРСР.

 

Дмитро Язов був міністром оборони СРСР з 1987 року. У 1990 році він став останньою людиною, котрій було присвоєно звання маршала Радянського Союзу (на теренах колишнього СРСР більше такого чину не існує). 1991 року він долучився до ГКЧП, був заарештований і знятий зі своєї посади.

10.04.2019