У Литві екс-міністра оборони СРСР засудили до 10 років.

Його визнали винним у кривавих подіях у Вільнюсі в січні 1991 року.

 

 

У середу, 27 березня, Вільнюський окружний адміністративний суд оголосив вирок у справі про події 13 січня 1991 року. За військові злочини і злочини проти людяності колишнього міністра оборони СРСР 94-річного Дмитра Язова заочно засудили до 10-ти років позбавлення волі.

 

 

Окрім того, колишнього офіцера КДБ 69-річного Михайла Головатова засуджено до 12-ти років позбавлення волі. Колишній керівник Вільнюського гарнізону Радянської армії Володимир Усхопчик засуджений на 14 років позбавлення волі. Про це повідомив інформаційний портал Delfi.

 

Загалом вироки оголошено щодо 67-ми громадян Росії, Білорусі та України. Вони покарані позбавленням волі на термін від 4 до 14 років. Суд визнав їх винними в «злочинах проти людяності», а також у «військових злочинах» через «участь в радянській агресії у Вільнюсі».

 

Вироки головним чином заочні. Перед судом 27 березня постали лише двоє: Юрій Мель, полковник запасу збройних сил Російської Федерації, і Геннадій Іванов, екс-начальник служби ракетно-артилерійського озброєння 107-ї мотострілецької дивізії ЗС СРСР.

 

Йдеться про події, які відбувалися в литовській столиці з 11 до 13 січня 1991 року, коли радянська влада спробували за допомогою військової сили повалити законно обрану владу в Литві. Під час захоплення радянською армією і спецчастинами телевежі і Литовського радіо в 1991 році загинули 14 людей, понад тисяча беззбройних людей були поранені.

 

За версією прокуратури, Дмитро Язов брав участь в створенні організованої групи в складі 160 військових і політичних діячів з метою повернення Литви до складу СРСР. За даними слідства, Михайло Головатов в 1991-1992 роках був командувачем загону «Альфа», який був відряджений до Вільнюса для проведення воєнної операції. Генпрокуратура Литви пропонувала покарати Язова і ще п'ятьох офіцерів довічним ув'язненням. 

27.03.2019