Росія фінансувала щонайменше шістьох кандидатів у президенти Мадагаскару.

Серед тих, хто отримував гроші від Кремля, був і обраний глава держави.

 

 

У президентській кампанії на Мадагаскарі брала участь велика група російських політтехнологів. Про це повідомляють у фільмі телерадіокомпанії BBC «Російська гра з мадагаскарськими виборами» (Russia’s Madagascar Election Gamble).

 

19 січня 2019 року на Мадагаскарі відбулася інавґурація нового президента, ним став Андрі Радзуеліна. Він очолив країну за підсумками двох турів виборів, в яких загалом брали участь 36 кандидатів. Щонайменше шестеро кандидатів проводили свої кампанії на гроші Росії. Причому серед тих, кого підтримував Кремль, був і обраний глава держави.

 

Точної кількості російських політтехнологів не названо. За непрямими свідченнями, російських фахівців з виборів могло бути від 15-ти до 20-ти.

 

Операція росіян на Мадагаскарі розпочалася в березні 2018 року і тривала майже рік. Росіяни приїхали в країну як туристи або спостерігачі на виборах. Вони співпрацювали з місцевими високопоставленими особами. Прямо про роботу з росіянами повідомили двоє кандидатів у президенти: пастор Майол і колишній прем'єр-міністр країни Жан-Омер Берізікі.

 

З пастором Майолом працювали троє російських політтехнологів – Андрій Крамар, Роман Поздняков та Володимир Бояришев. За словами кандидата, росіяни внесли за нього виборчу заставу на суму 12 тисяч євро, оплатили агітаційні ролики на телебаченні і передали особисто йому 5 тисяч євро готівкою.

 

Колишній прем'єр-міністр Мадагаскару Жан-Омер Берізікі розповів, що росіяни обіцяли йому два мільйони доларів, але він отримав лише невелику суму. У його передвиборчому штабі кажуть, що з кандидатом співпрацював політтехнолог Максим Шугалей. Він нібито обіцяв технічну підтримку і давав вказівки, що потрібно робити, намагаючись контролювати вибори.

 

Автори фільму стверджують, що росіяни підтримували декількох кандидатів лише до того моменту, поки не з'явився явний фаворит, тоді стали допомагати саме йому. Це Андрі Радзуеліна, який очолював Мадагаскар в 2009-2014 роках. Колишньому прем'єр-міністрові Берізікі і пастору Майолу російські політтехнологи запропонували підтримати його кандидатуру на виборах. Майол каже, що відмовився це зробити, після чого росіяни перестали з ним співпрацювати.

 

За інформацією авторів фільму, команду російських політтехнологів, котрі працюють на виборчих кампаніях в різних країнах Африки, фінансував близький до Кремля олігарх Євген Прігожин на прізвисько «кухар Путіна». У листопаді 2018 року про те, що політичні консультанти, пов'язані з ним, працюють на Мадагаскарі, а також в інших країнах Африки, повідомляла й інформаційна аґенція Bloomberg.

09.04.2019