В Києві затримали активіста за роздачу листівок проти Зеленського.

 

У неділю в Києві на Майдані Незалежності затримали активіста організації "Відсіч", котрий роздавав листівки з застереженням російського реваншу у випадку перемоги Володимира Зеленського.

 

Як повідомила "Відсіч" на своїй сторінці у Facebook, Леоніда Овчаренка затримали біля намету організації, на той момент він встиг роздати лише одну листівку. 

 

 

"Зеленський ще не переміг, а старі ригівські порядки вже повертаються", – обурилися в організації.

 

У поліції Києва повідомили, що затримали протестувальника через порушення українського виборчого законодавства щодо заборони на здійснення аґітації (нагадаємо, згідно з законом, аґітація заборонена до моменту офіційного оголошення результатів виборів у першому турі). Втім, у відділку проти нього склали адміністративний протокол не лише через порушення обмежень щодо агітації, а й злісну непокору розпорядженню або вимозі поліцейського.

 

"На місце події негайно виїхала слідчо-оперативна група та дільничні офіцери поліції. Правопорушника попередили, що такі дії є протиправними, а відтак запросили проїхати в територіальний відділ поліції для складання адміністративних матеріалів. Утім чоловік відмовився і вчинив непокору правоохоронцям", – пояснили у поліції.

 

Леонід Овчаренко підтвердив, що під час спілкування з поліцією він відмовив правоохоронцям на їхній заклик піти до поліцейського відділку. Водночас, Леонід не погоджується з тим, начебто він проявив "злісну непокору".

 

"Відколи це запрошення на добровільну бесіду до відділку супроводжується тяганням тебе по асфальту півдюжиною поліціянтів і, як бонус, безкоштовним пакуванням до "бобіка"? Я був думав, що таким чином людей затримують, а не запрошують... Чому відмова від запрошення є "злісною непокорою", а елементарний протокол про адміністративне правопорушення не може бути складений на місці, без тягань, носінь, пакувань?" – обурився активіст.

 

Леонід стверджує, що в відділку збиткувалися з його політичних поглядів. "Цей день – це як машина часу, що відправила у минуле. А перш за все, 2012 рік. Тоді наших активістів міліція затримувала через раз, за поширення листівок проти носіїв "русского міра" – висуванців від Партії регіонів. Але, схоже, що історія зробила коло, чи оборот спіралі, і ми знову повертаємося до поліцейського свавілля посіпак русского міра", – написав Овчаренко на своїй сторінці у Facebook.

 

У день інциденту Володимир Зеленський записав відеоролик, у котрому висловив подяку Арсену Авакову та поліції за ґарантування чесних виборів.

 

08.04.2019