ЗСУ вперше випробували комплекс крилатих ракет цілковито українського виробництва.

 

На Одещині випробували новітню цілковито українську розробку комплексу крилатих ракет наземного базування для ураження морських та берегових цілей "Нептун". Усі складові та комплектуючі комплексу виробили на українських оборонних підприємствах.

 

Черговий – уже один із завершальних – етап випробування минув успішно, повідомила прес-служба Міністерства оборони України.

 

 

Група кораблів з 11 суден Військово-морських сил забезпечувала безпеку стрільб в акваторії Чорного моря. За запусками спостерігав Президент України Петро Порошенко.

 

Зі слів голови держави, на випробуванні зараз перебуває протикорабельна ракета, ракета берегової оборони, яка може використовуватися і Сухопутними силами ЗСУ. Порошенко повідомив, що конструктори працюють над збільшенням радіуса ураження, потужності бойової частини, а також якостями високоточного озброєння. Він похвалив за роботу і КБ "Луч", і український ІТ-сектор.

 

Порошенко повідомив, що у п'ятницю противник намагався перешкоджати випробуванням українських ракет: "Намагається закрити небо. Використовує засоби радіоелектронної боротьби, намагається перешкодити нашим випробуванням. Але це створює реальні умови бойового застосування зазначених ракет", – сказав він.

 

 

Як прокоментував редактор Українського мілітарного порталу Тарас Чмут, це не перший раз, коли запустили ракету, але вперше, коли випробували цілий комплекс – машину управління, пускову установку, транспортно-заряджаючу машину як складові єдиного берегового комплексу. Також перевіряли штатне функціонування ракети та всіх систем на граничних дальностях польоту.

 

"Втім, радіти ще рано. Не зовсім зрозуміло, чим має забезпечуватися цілевказання на граничну дальність стрільби (а це ~280 км) та наскільки якісно буде працювати ГСН (а як відомо, процес доведення ГСН на російському аналогу Х-35 зайняв чи не з 10 років). А весь цей час ВМС України продовжують бути фактично беззахисними від російських кораблів", – вболіває Чмут.

 

05.04.2019