Виявлено ймовірну причину аварії Boeing 737 MAX в Ефіопії.

Катастрофу могло спричинити зіткнення з птахом чи іншим стороннім предметом.

 

 

Причиною падіння літака Boeing 737 MAX ефіопських авіаліній у березні стало пошкодження датчика, який регулює кут підйому або опускання носа літака. Такий попередній висновок, за даними американської преси, зроблено за результатами розслідування катастрофи, яка сталося 10 березня під час злету літака з летовища Аддіс-Абеби.

 

Датчик міг бути пошкоджений або попаданням птаха в корпус повітряного судна під час зльоту або іншим стороннім предметом. Очікується, що дані про аварію будуть опубліковані Міністерством транспорту Ефіопії найближчим часом.

 

Фахівці з'ясували, що катастрофа літака Boeing 737 MAX в Ефіопії пов'язана з роботою електронних систем на борту судна. Зіткнення призвело до пошкодження датчика кута нахилу літака, після чого активізувалася система MCAS, яка вирівнює судно в повітрі. Пілоти діяли за інструкцією і намагалися відімкнути її, однак вона автоматично вмикалася як мінімум чотири рази. Про це повідомило видання The Wall Street Journal з покликом на анонімні джерела, які ознайомилися зі змістом чорних скриньок літака. MCAS – додатковий захист від завалювання носа літака, проте в разі активації до того, як літак почав пікірувати, вона фактично сприяє його падінню.

 

Як встановили наприкінці березня експерти, в розбитому літаку MCAS помилково визначила, що кут збільшився, і скерувала Boeing до землі раніше, ніж пілоти змогли це виправити. 27 березня корпорація Boeing анонсувала зміни в системі управління, які дозволять пілотові скасовувати автоматичне зниження висоти польоту.

 

За останні півроку в світі зафіксовано дві авіакатастрофи за участі Boeing 737 MAX, в них загинули 346 осіб. Після цього від експлуатації цього типу літаків тимчасово відмовилися близько 30 авіакомпаній у всьому світі.

04.04.2019