Британський парламент знову відкинув усі запропоновані варіанти Brexit.

Тож країна ризикує через 10 днів випасти з ЄУ без врегулювання взаємин із Брюсселем.

 

 

Увечері в понеділок, першого квітня, в нижній палаті британського парламенту відбулося голосування щодо можливих альтернатив угод, які регулюють відносини Об’єднаного Королівства з Європейською Унією після Brexit. Депутати знову відкинули всі варіанти, винесені на голосування.

 

Цього разу спікер Палати громад Джон Беркоу виніс на голосування чотири можливі варіанти угоди. Відповідно до першого з них, Велика Британія мала б полишити ЄУ, але залишитися в митному союзі.

 

За другим можливим сценарієм країна мала б також зберегти і доступ до внутрішнього європейського ринку.

 

Третій варіант договору передбачає проведення повторного референдуму з питання про Brexit.

 

Четвертий – відмова від Brexit без угоди. Суть його така: якщо до дня Brexit угоду про вихід не буде схвалено, а ЄУ відмовиться дати нову відстрочку, то уряд повинен буде просити згоди парламенту на вихід без угоди, а якщо не отримає його – відкликати заяву про вихід з Євроунії.

 

Найкомпроміснішій із чотирьох пропозиції – про митний союз з ЄУ – забракло до відносної більшості зовсім небагато: чотирьох голосів. За неї голосували 273 депутати, проти – 276.

 

Чергове голосування відбудеться в середу, третього квітня. Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС.

 

Лідери країн ЄУ 10 квітня зберуться на екстрений саміт, щоб вирішити, що робити з Великою Британією. До цього дня Лондон повинен надати ЄУ переконливий план подальших дій. Інакше Брюссель загрожує не дати Лондону нової відстрочки на Brexit, і 12 квітня країна може випасти з Євроунії без врегульованих відносин.

02.04.2019