Новою президенткою Словаччини обрано ліберальну опозиціонерку Зузану Чапутову.

Під час виборчої кампанії вона продемонструвала свою критичну налаштованість до Кремля, на відміну від інших рейтингових кандидатів.

 

 

Адвокатеса-правозахисниця Зузана Чапутова (Zuzana Čaputová) перемогла в другому турі виборів президента Словаччини, які відбулися в суботу, 30 березня. За даними статистичного відомства країни, після обробки ста відсотків бюлетенів 45-річна ліволіберальна громадянська активістка набрала 58,4 відсотка голосів. Про це повідомив телеканал ORF.

 

За її конкурента, 52-річного заступника президента Європейської комісії Мароша Шефчовича (Maroš Šefčovič), проголосували 41,59 відсотка виборців. Шефчович, котрого підтримувала правляча партія «Напрямок – соціальна демократія», вже визнав свою поразку і привітав представницю позапарламентської партії «Прогресивна Словаччина» з перемогою.

 

В ході першого туру виборів, який пройшов 16 березня, Чапутова набрала 40,6% голосів виборців, а Шефчович – 18,6% голосів.

 

Чапутова налажела до ініціаторів масових протестів проти корупції у владі, які почалися після вбивства журналіста Яна Куціяка. Нагадаємо, що 27-річний журналіст і його наречена були застрелені 21 лютого 2018 року біля власного будинку під Братиславою. В останньому матеріалі, над яким Куціяк працював перед смертю, він досліджував зв'язок наближених прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо з італійськими підприємцями, котрі, своєю чергою, були пов'язані з мафією. Стаття була опублікована вже після його загибелі.

 

Чапутова неодноразово наголошувала, що вважає політику Володимира Путіна «небезпекою не лише для Словаччини, а й для цілої Європи». Тим часом два її головних конкуренти на виборах – уже згаданий Шефчович і екс-голова Верховного суду Штефан Ґарабін (Stefan Harabin) – навпаки, виступали за діалог з Кремлем і висловлювалися проти антиросійських санкцій.

31.03.2019