ЦВК виголосила попередження через чутку про махінації з штампами "Вибув".

 

Центральна виборча комісія заявила, що внесення штампів "Вибув" на аркуш виборчого бюлетеня у зв'язку з заявами низки кандидатів про резиґнацію з виборів є незаконним, а порушників чекатиме притягнення до відповідальності.

 

Про це йдеться у роз'ясненні, опублікованому у відповідь на інформаційні повідомлення про бажання окремих кандидатів зійти з виборів.

 

"Просимо довести до відома всіх дільничних виборчих комісій з виборів Президента України вимоги частини сьомої статті 72 Закону про те, що внесення змін до виборчих бюлетенів з використанням штампа "Вибув" без рішення Центральної виборчої комісії забороняється, звернувши їх увагу, що згідно з частиною дев’ятою статті 72 Закону особи, винні у протиправному псуванні виборчих бюлетенів, відшкодовують завдану шкоду в порядку, встановленому законом", – наголошує ЦВК.

 

"Застерігаємо від безпідставного внесення змін до виборчих бюлетенів без рішень Центральної виборчої комісії", – йдеться у заклику Центрвиборчкому.

 

ЦВК підкреслює, що ухвалює рішення про скасування реєстрації кандидата на пост Президента не пізніше ніж за 23 дні до дня виборів, з письмовою заявою про відмову від балотування. Термін для подачі таких заяв вичерпався 7 березня.

 

"З огляду на вказані положення закону наголошуємо, що публічні заяви кандидатів на пост Президента України стосовно відмови від балотування не мають жодних правових наслідків... Станом на 28 березня 2019 року Центральна виборча комісія зареєструвала 39 кандидатів на пост Президента України, включених до виборчого бюлетеня з чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року для голосування в день виборів, які залишаються суб’єктами виборчого процесу", – резюмували в комісії.

 

Нагадаємо, по завершенні дедлайну з виборів зійшло двійко кандидатів – Сергій Тарута зголосився підтримати Юлію Тимошенко, а Олександр Мороз знявся "через війни олігархів". У штабах опозиційних кандидатів вважають, що штампи "Вибув" можуть використовувати для псування бюлетенів на визначених дільницях.

 

29.03.2019