Звільнено генеральну директорку найбільшого банку Швеції Swedbank.

Причиною демісії став скандал з відмиванням через банк грошей з країн колишнього СРСР. 

 

 

Рада директорів Swedbank ухвалила у четвер, 28 березня, рішення звільнити генеральну директорку банку Бірґіт Боннесен (Birgitte Bonnesen) після спалаху скандалу щодо відмивання грошей, насамперед через відділення фінансової установи в країнах Балтії. Про це повідомила міжнародна журналістська організація OCCRP («Проект з викриття організованої злочинності та корупції»).

 

Засновник і генеральний директор Hermitage Capital Management Вільям Браудер ще на початку березня подав заяву до поліції Швеції в зв'язку з можливим відмиванням коштів з Росії та інших колишніх республік СРСР через Swedbank. У середу, 27 березня, управління боротьби з економічними злочинами Швеції провело обшуки в головному офісі Swedbank. Після обшуків було розпочато розслідування щодо банку в зв'язку з підозрою у відмиванні грошей у великих обсягах.

 

За даними OCCRP, у період з 2007 до 2015 року між рахунками Swedbank і естонського підрозділу данського Danske Bank, підозрюваного у відмиванні коштів, було проведено велику кількість транзакцій на загальну суму 40 млрд крон (3,8 млрд євро). У підозрілі операції могли бути залучені щонайменше 50 клієнтів філій Swedbank в Естонії, Латвії та Литві. Частина цих рахунків належала особам, які не мали офіційних джерел заробітку. 

 

Швецький телеканал SVT розповів про компанію, яка використовувала рахунок у Swedbank, щоб відмивати гроші колишнього президента України Віктора Януковича. За інформацією телеканалу, Янукович відмив близько 4,2 млн доларів через литовське відділення Swedbank, отриманих нібито як гонорар за написання книги.

29.03.2019