ДІФ-КМІС: Зеленський – 27,6%, Порошенко – 18,2%, Тимошенко – 12,8%.

 

Соціологічне опитування фонду "Демократичні ініціативи" та імені Ілька Кучеріва та Київського міжнародного інституту соціології демонструє, що станом на останній тиждень виборчої кампанії кандидатуру шоумена Володимира Зеленського готові підтримати 27,6% виборців. Другим іде чинний Президент України Петро Порошенко – 18,2%. Лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко замикає трійку – 12,8%.

 

Про це йдеться в підсумках дослідження, презентованих у четвер, в останній день, коли дозволено оприлюднено підсумки соцопитувань. Результати подано в перерахунку на виборів, які вже визначилися з голосом.

 

 

Далі йдуть висуванець партії "За життя" Юрій Бойко – 11,1% і лідер "Громадянської позиції" Анатолій Гриценко – 8,4%.

 

В голови Радикальної партії Олега Ляшка – 5,2%, в екс-голови СБУ Ігоря Смешка – 4,4%, в кандидата "Опозиційного блоку" Олександра Вілкула – 4%.

 

Руслан Кошулинський зі "Свободи" отримує 1,7%, решта кандидатів – менше 1%.

 

Водночас, важливо зазначити, що за тиждень до виборів значна частина виборців – 24% серед тих хто, має намір брати участь у виборах – не визначилася з обраним кандидатом. А ще 9% від усіх респондентів відмовилися відповідати на це запитання.

 

У порівнянні з попереднім опитуванням (проведеним самостійно КМІСом) рейтинг Зеленського упав на 4,5%, у Порошенка – зріс на 1,1%, в Тимошенко – зріс на 0,3%. Бойко привабив іще 0,7% виборців, а Анатолій Гриценко – 1,5%.

 

 

Основними причинами обрання того чи іншого кандидата були визнані: близькість ідей та пропозицій кандидата (43%), привабливість кандидата як особистості (34%), наявність у кандидата стратегії майбутнього розвитку країни (27%), здатність кандидата забезпечити мир на Донбасі (26%), бачення кандидатом шляхів забезпечення економічного піднесення країни (23%).

 

Для половини виборців Зеленського важила саме привабливість особистості.


Серед мотивів вибору певного кандидата найбільш вагомими визнано: особисті якості кандидата (43%), програма та пропозиції (34%), наявність компромату (27%) та попередня діяльність (26%).

 

У порівнянні зі серпневим опитуванням 2018 року у мотивації вибору зросла роль наявності компромату (з 6% до 27%) і, навпаки, знизилася значимість попередньої діяльності (з 49% до 26%)

 

Загальнонаціональне опитування населення України було проведене Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології. Польовий етап дослідження тривав з 20 по 26 березня 2019 року. Загалом було опитано 1600 респондентів у всіх областях України, окрім Автономної Республіки Крим. У Донецькій і Луганській областях опитування проводилося тільки на територіях, що контролюється Україною. Статистична похибка (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,7% для показників близьких до 50%, 3,2% – для показників близьких до 25%, 2,2% – для показників близьких до 10%, 1,7% –
для показників близьких до 5%.

 

 

28.03.2019