Кількісний склад Frontex має зрости більш ніж уп’ятеро.

Про це домовилися очільники Європейської Унії.

 

 

Представники Європарламенту і країн-членів Євроунії у четвер, 28 березня, досягли компромісу щодо збільшення персоналу Європейської аґенції з охорони зовнішніх кордонів – Frontex. Згідно з домовленістю, склад співробітників Frontex до 2027 року має зрости з нинішніх 1850 до 10 тисяч осіб.

 

Як проміжну мету названо п’ять тисяч прикордонників до 2021 року. Рішення набуде чинності після схвалення його Європарламентом і Європейською радою. Про це повідомив німецький телеканал ARD.

 

Єврокомісія ще у вересні минулого року виступила з пропозицією про збільшення персоналу європейської прикордонної служби до 10 тисяч осіб до 2020 року і наділення її додатковими повноваженнями, аби забезпечити надійнішу охорону зовнішніх кордонів Європейської Унії. Це зробило б зайвим прикордонний контроль на внутрішніх кордонах ЄУ, тимчасово запроваджений під час загострення міґраційного кризи. Однак Італія і Греція висловили побоювання, що розширення повноважень Frontex стане загрозою для їхнього суверенітету.

 

Загалом варто зазначити, що в Євроунії останніми роками скорочується число нелеґальних міґрантів. У 2018 році Frontex зареєстрував 150 114 нелеґальних перетинів кордонів ЄУ, що на 27 відсотків менше, ніж роком раніше.

28.03.2019