Справа Гандзюк: підозрюваний заявив, що отримував замовлення від заступника голови ОДА.

 

Фіґурант "справи Катерини Гандзюк" Олексій Левін заявив, що заступник голови Херсонської ОДА Євген Рищук звертався до нього з проханням "якось покарати" активістку і обіцяв заплатити за це.

 

Про це йдеться на відеозаписі, котрий оприлюднив проект журналістських розслідувань "Слідство.Інфо". Олексій Левін – один із підозрюваних у справі про вбивство херсонської активістки. Згідно з версією офіційного слідства, він є проміжною ланкою, котра пов’язує виконавців нападу на імовірного замовника. Леві у серпні втік із України й досі перебуває за кордоном.

 

 

"До мене одного разу звернувся Рищук, це власник кінного клубу, – розповідає Олексій Левін невідомому співрозмовнику на відео. – Це було в кінному клубі, я там відпочивав. Він приїхав і каже: «У мене є до тебе делікатна справа. Є така Катерина Гандзюк, треба її якось покарати – облити фекаліями чи щось таке. Я готовий за це добре заплатити". Я сказав, що цією темою не займаюся, та спитав, який його інтерес. Він каже: "Мені треба розвиватися, вона мені заважає, скрізь пхає свого носа".

 

Під час розмови Олексій Левін також зауважив, що не певен, чи Рищук причетний до облиття кислотою, однак у тому, що Гандзюк заважала Рищуку, впевнений на сто відсотків.

 

У розмові зі "Слідством.Інфо" Євген Рищук заперечив факт зустрічі з Олексієм Левіним (колишнє прізвище Москаленко), а також і саме знайомство з підозрюваним.

 

Згідно з інформацією журналістів, кінний клуб, про який каже Левін, – це, ймовірно, клуб "Гран Прі", розташований в Олешківському районі поблизу Херсона; ним дійсно володіє Євген Рищук.

 

Спільнота "Хто замовив Катю Гандзюк?", покликаючись на власні джерела, пише, що відео з Левіним записували адвокати Владислава Мангера – голови Херсонської обласної ради, підозрюваного в організації нападу на Катерину Гандзюк.

 

"Як ми і думали, всі троє замовників вбивства Каті Гандзюк почали активно зливати одне одного", – пишуть друзі Катерини.

 

На Катерину Гандзюк напали торік 31 липня. Її облили концентрованою сірчаною кислотою біля під’їзду власного будинку. Гандзюк отримала 40% опіків тіла, декілька місяців провела на лікарняному ліжку й пережила низку важких операцій. 4 листопада Катерина Гандзюк померла.

 

17 серпня 2018 року правоохоронці затримали одного з імовірних організаторів нападу на Гандзюк Сергія Торбіна під час спроби втекти з Херсона.

 

В організації злочину працівники СБУ підозрюють Олексія Левіна, якого оголосили в розшук, та очільника Херсонської обласної ради Владислава Мангера. Основним мотивом убивства активістки офіційне слідство називає її публічну позицію щодо підпалів лісу й корупційної вирубки.

 

"Слідство.Інфо" отримало документи правоохоронців, які доводять, що заступник голови Херсонської ОДА Євген Рищук також міг бути причетним до незаконних підпалів 600 гектарів лісу, про які писала Гандзюк.

 

27.03.2019