Росія проводить облаву на кримських татар; при опорі спалахнули сутички.

 

Російські силовики проводять облаву на кримських татар у Криму. Вранці в середу внаслідок обшуків за підозрою в участі в забороненій в Росії релігійній організації "Хізб ут-Тахрір" затримали щонайменше 10 осіб. Самі ж обшуки проводять у 25 оселях.

 

Про це повідомляє видання "Крим. Реалії".

 

 

В мікрорайоні Кам'янка у Сімферополі дійшло до бійки між російськими силовикамии і мешканцями, котрі стали на захист підслідних. В Кам'янці затримали щонайменше двох із тих, хто прийшов підтримати своїх співвітчизників, – Ескендера Мамутова і Еміля Зіядінова. Згідно з даними, котрі наводить громадське об'єднання "Кримська солідарність", серед учасників стихійного протесту затримали насправді п'ятьох.

 

Відомо, що завершилися обшуки в будинках Рустема Сейтхалілова, Тофіка Абдулгазієва, Джеміля Гафарова, Сейрана Муртази, Аліма Керімова, Фархада Базарова, Різи Ізетова, Шабана Умерова та Біляла Аділова. Їх спровадили до відділу управління ФСБ Росії в Сімферополі.

 

У ФСБ Росії підтвердили проведення обшуків у Криму, проте не назвали кількості підозрюваних та їхніх прізвищ.

 

Повідомляли, що обшуки проходять в селі Строгонівка Сімферопольського району, в мікрорайоні Кам'янка Сімферополя, селі Володимирівка Білогірського району Криму.

 

Згідно з даними активістів, квартал мікрорайону Кам'янка, де проходить обшук, перекрила Росгвардія. Місцевих мешканців не пропускають в домівки.

 

Обшуки і затримання тривають – "Кримська солідарність" постійно оновлює інформацію на своїй сторінці.

 

Захисники заарештованих і засуджених у "справі Хізб ут-Тахрір" кримців називають переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокат Еміль Курбедінов зазначає, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці та кримці іншого етнічного походження, які сповідують іслам.

 

Представники міжнародної ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" у 2003 році, включивши організацію до списку 15 об'єднань, названих "терористичними".

 

27.03.2019