США визнали суверенітет Ізраїлю над Голанськими висотами.

Дональд Трамп підписав відповідну декларацію.

 

    

 

Президент США Дональд Трамп в понеділок, 25 березня, формально визнав суверенітет Ізраїлю над Голанськими висотами, які ізраїльтяни 1981 року анексували в Сирії. Декларацію про це американський лідер підписав у Білому домі за присутності ізраїльського прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу, котрий відвідав Вашінґтон з офіційним візитом.

 

«Це мало б статися ще десятиліття тому. Ми знаємо, з якими викликами в царині безпеки щодня стикається Ізраїль. Тож сьогодні я роблю історичний крок, щоб допомогти Ізраїлю захиститися», – сказав Трамп, підписуючи документ. Нетаньягу подякував Трампові за цей крок.

 

Як раніше пояснив віце-президент США Майк Пенс, Вашингтон «підтримує Ізраїль, тому що його справа – це наша справа, його цінності – це наші цінності, а його боротьба – наша боротьба».

 

Про свій намір визнати суверенітет ізраїльтян над Голанами Трамп оголосив ще 21 березня. Ініціативу американського президента засудили Росія, Європейська Унія, Ліга арабських держав, Туреччина, Сирія та Іран. У Кремлі висловлювали надію на те, що заява глави Білого дому щодо Голанів залишиться на рівні закликів.

 

Питання стратегічно важливих Голанських висот вже протягом багатьох десятиліть належить до числа найсуперечливіших тем в безперервному конфлікті на Близькому Сході. Ізраїль під час Шестиденної війни 1967 року захопив більшу частину цього регіону і 1981 року анексував його. ООН не визнає анексії Голанських висот і вважає їх сирійською територією, окупованою Ізраїлем.

26.03.2019