Розслідування спецпрокурора Мюллера не виявило змови Трампа з Кремлем.

Водночас залишаються підозри щодо намагань чинного американського президента завадити правосуддю.

 

 

Спецпрокурор США Роберт Мюллер підтвердив відсутність змови між Москвою і виборчим штабом Дональда Трампа. «Розслідування не виявило, що учасники кампанії Трампа вступили в змову або координували з російською владою дії щодо втручання у вибори», – йдеться в листі, який генпрокурор США Вільям Барр в неділю, 24 березня, надіслав до Палати представників Конґресу США за підсумками розслідування спецпрокурора.

 

При цьому в доповіді, як пише Барр, не заперечується факт втручання Росії в президентські вибори 2016 року, однак доказів зв'язку цієї діяльності з командою Трампа виявлено не було. Втручання у вибори відбувалося, за даними спецпрокурора, двома способами – через «Агентство інтернет-розслідувань» (так звана «фабрика тролів), яке пов'язують зі структурами бізнесмена Євгена Пригожина, і через гакерські атаки.

 

Друга частина доповіді була присвячена підозрам, що Дональд Трамп під час розслідування міг перешкоджати правосуддю. Незважаючи на те, що спецпрокурор Мюллер відмовився висунути звинувачення проти Трампа, остаточного рішення з цього питання ухвалено не було. «Хоча в цій доповіді й не робиться висновку про те, що президент вчинив злочин, документ також не звільняє його від відповідальності», – цитує доповідь інформаційна аґенція Reuters.

 

Роберт Мюллер з травня 2017 року розслідував втручання Росії в американські президентські вибори і можливу змову команди Дональда Трампа з Кремлем. У його слідчу групу входило понад 15 юристів, також в команді працювало ще 30 співробітників.

 

Група спецпрокурора вивчала спроби російського уряду втручатися в американські вибори 2016 року, розслідувала зв'язок між особами з передвиборчого штабу Трампа чи його оточення з Кремлем, а також мала право розбирати будь-які інші питання, які виникали в процесі розслідування.

25.03.2019