У Консервативній партії готується заколот проти Терези Мей.

Багато британських медій зазначає, що тиск на прем'єрку досяг піку, аби відправити її до демісії.

 

 

Низка британських ЗМІ опублікували в ніч на неділю, 24 березня, статті, в яких стверджується, що міністри кабінету Терези Мей збираються добитися її відставки, аби «врятувати Brexit». Відповідні матеріали розмістили на своїх сайтах The Sunday Times, The Telegraph і The Daily Mail. Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС.

 

Так, за версією політичного редактора The Sunday Times Тіма Шипмана, мова йде про «повноцінну змову», в якій беруть участь щонайменше 11 членів уряду. «Кінець близький. Вона залишить свою посаду через 10 днів», – цитує журналіст одного з цих міністрів.

 

Згідно зі задумом заколотників, Тереза ​​Мей зможе отримати підтримку свого варіанта угоди про вихід Великої Британії з Європейської Унії в разі, якщо вона пообіцяє піти з посади. Члени парламенту можуть підтримати угоду, якщо будуть впевнені, що Мей не перебуватиме при владі на наступній стадії перемовин із Брюсселем.

 

Британські медії розходяться у версіях про те, хто міг би тимчасово заступити прем'єр-міністерку.  За інформацією видання The Sunday Times, місце Мей може зайняти голова секретаріату кабінету міністрів і її фактичний заступник Девід Лідінґтон (David Lidington). Він, до речі, голосував за те, щоб країна залишилася в складі ЄУ. У той же час газета Mail on Sunday називає «консенсусним вибором» міністра навколишнього середовища, продовольства і сільського господарства Майкла Ґоува (Michael Gove). Той уже є консеквентним прихильником Brexit.

 

Напередодні, 23 березня, близько мільйона противників Brexit вийшли на демонстрацію в Лондоні, вимагаючи провести повторний референдум. Акцію підтримали представники найрізноманітніших політичних партій, у тому числі керівниця уряду Шотландії Нікола Стерджен і лідер «ліберальних демократів» Вінсент Кейбл.

24.03.2019