Завершено розслідування щодо втручання Кремля в президентські вибори у США.

Його результати спецпрокурор Роберт Мюллер передав генпрокурору.

 

 

Слідча група, яку очолює спецпрокурор Роберт Мюллер, передала Міністерству юстиції США результати свого розслідування обставин російського втручання у вибори 2016 року. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Доповідь поки що не буде доступною для громадськості: відповідні рішення повинен ухвалити міністр юстиції, він же генеральний прокурор Сполучених Штатів Вільям Барр. Останній поінформував законодавців, що вивчає доповідь і після консультацій з Робертом Мюллером та зі своїм заступником Роном Розенстайном визначить, яка інформація буде надана Конґресу. 

 

Офіційна процедура не вимагає обов'язкового звіту генпрокурора перед Конґресом США. Барр раніше говорив, що на основі висновків Мюллера підготує свою власну доповідь, в якій підсумує основні тези. Пізніше Вільям Барр заявив, що може узагальнити свої висновки з доповіді і довести їх до відома конґресменів «уже цих вихідних». 

 

Лідери демократів Палати представників і Сенату Ненсі Пелосі і Чак Шумер заявили про необхідність доведення змісту доповіді до широкої громадськості. «В американського народу є право на правду», — наголосили вони у спільній заяві. При цьому політики вказали, що Вільям Барр за жодних обставин не повинен попередньо повідомляти президента США Дональда Трампа, а також його юристів або співробітників адміністрації про висновки звіту. «Не можна допустити, щоб Білий дім втручався в рішення про те, яка частина цих висновків або доказів буде оприлюднена», — застерегли демократи. 

 

Якщо результати розслідування не будуть оприлюднені, демократи погрожують викликати Мюллера для надання свідчень перед Комітетом з розвідки Палати представників США. Окрім того, члени Демократичної партії можуть подати в суд на адміністрацію Трампа з метою домогтися публікації доповіді.

23.03.2019