Центр Разумкова, КМІС і "Демініціативи" сформували консорціум для екзит-полу.

 

Фонд "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва", Київський міжнародний інститут соціології та Центр Разумкова оголосили про старт проекту “Національний екзит-пол 2019” і створення консорціуму для проведення опитування на виході з виборчих дільниць.

 

“Екзит-поли в Україні відіграють особливу роль та особливе значення. Це необхідна умова – не нічних ток-шоу, а форма контролю громадськістю за чесністю виборів”, – сказала директор "Демініціатив" Ірина Бекешкіна.

 

 

Як поінформував генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто, польовий етап дослідження здійснюватимуть дві провідні соцкомпанії – КМІС та Центр Разумкова. Вибірка буде двоетапною. Спочатку у чотирьох регіонах (захід, центр, схід, південь) оберуть кількість дільниць відповідно до відсотка виборців у цій області; самі дільниці обиратимуться випадковим чином. На другому етапі опитуватимуть виборців на виході з виборчих дільниць з певним кроком відбору. Результати декілька разів на день передаватимуть у центральний офіс соціологічних компаній.

 

Перші дані оприлюднять на прес-конференції, котра почнеться о 19:45 (закриття дільниць – 20:00). Дані подадуть станом на 18:00. Натомість о 23:00 відбудеться прес-конференція, на якій оголосять вже оновлені результати.

 

Директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко повідомив, що під час дослідження застосовуватиметься методика “таємного голосування”, оскільки вона зменшує кількість відмов і суттєво підвищує надійність даних. Учасник дослідження явласноруч заповнюватиме паперову анкету та самостійно вкидатиме її у скриньку екзит-полу.

 

“Важливо те, що інтерв'юер не буде знати, що відповів респондент. І якщо в якомусь регіоні на якійсь дільниці існуватиме тиск на виборців, то наша методологія дозволяє учаснику опитування не боятися цього тиску, бо його відповідь не стане відомою. Ми сподіваємося, що це вплине на щирість респондентів і на об'єктивність наших даних”, – сказав Биченко.

 

Голова наглядової ради проекту "Національний екзит-пол 2019" Євген Бистрицький вважає, що цього року дослідження буде особливо важким.

 

“Ці результати [голосування] можуть настільки щільно збігатися, що може виникнути бажання якимось чином незалежно від об'єктивних результатів виборів вплинути на кінцеве рішення. Ось це мене дуже хвилює”, – сказав Бистрицький, додавши, що він переймається, аби політична напруга не позначилася на безпеці анкетерів.

 

Соціологи застерегли, що в день виборів українцям запропонують кілька екзит-полів, відтак суспільству слід зважати на історію, досвід та доброчесність авторів досліджень. "Завжди дізнавайтеся, хто є замовником опитування, таким чином ви доберетеся до істини, де справжнє дослідження, а де ні", – закликав прес-секретар екзит-полу Юрій Горбань.

 

Національний екзит-пол здійснюватиметься при фінансовій підтримці міжнародних донорів: Програми сприяння громадській активності “Долучайся!”, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, представництва Європейського Союзу в Україні, Міжнародного фонду "Відродження", посольства Канади в Україні.

 

22.03.2019