Зеленський хоче використати кроки Порошенка в переговорах щодо Донбасу.

 

Кандидат у Президенти, керівник політично-розважального проекту "Слуга народу" Володимир Зеленський назвав пріоритетом своєї омріяної президентури припинення бойових дій на Донбасі, сказавши, що основним інструментом в досягненні такої мети мають стати дипломатичні переговори. При цім Зеленський зарахував до новаторських підходів у переговорах фактично ті самі методи, котрі стосує чинний Президент Петро Порошенко.

 

"Я б хотів зробити все для того, щоб на сході України припинили стріляти, щоб більше не гинули наші люди, адже людське життя – це найголовніша цінність", – сказав Зеленський, відповідаючи на питання журналу "НВ".

 

На його думку, для перемоги України потрібні "сильна дипломатія, економічне зростання, міцна армія й активна інформаційна політика".

 

"На дипломатичному фронті ми повинні вести наступ, а не чекати, поки це зроблять за нас. Потрібно вести переговори. Необхідно відновити зустрічі в "нормандському форматі" і залучати до багатосторонніх переговорів США та Велику Британію. Якщо ми разом з нашими союзниками і партнерами визнаємо за необхідне, то, можливо, потрібно буде і з Росією вести двосторонні переговори", – сказав Зеленський.

 

Ну а загалом Зеленський вважає, що в дипломатії мусить зберігатися головний принцип: "Ніхто не має права вирішувати щось щодо України без участі України", – тут він фактично дослівно повторює тезу Порошенка, висловлену Президентом після низки контактів Москви з іноземними лідерами (передусім ідеться про російсько-американські контакти).

 

Також, нагадаємо, офіційний Київ тривалий час вимагає скликати переговори "нормандської четвірки", та будь-які українські ініціативи блокує Росія. Також Москва протестує проти того, щоб "нормандський формат" поповнили представники Сполучених Штатів або Європейської Унії.

 

Коментуючи міру поступок щодо Донбасу, кандидат з проекту "Слуга народу" сказав, що ОРДЛО можуть отримати мовно-культурні преференції.

 

"Можна розглядати культурно-мовні особливості цих регіонів. А що стосується всього іншого – якби вони залишилися з вільною і незалежною Україною, то вже отримали б на порядок більше прав і свобод, ніж коли-небудь зможуть мати в РФ", – заявив Зеленський.

 

Нагадаємо, раніше Володимир Зеленський не виключав, що з Владіміром Путіном слід говорити з позиції благань.

 

Зеленський також казав: якщо Україна й Росія висловлять кожна власні позиції, то можна зійтися "десь посередині". "Говорити насправді треба дуже просто: "Чого ви хочете? Чого ви до нас прийшли? Напишіть пункти". І я б узяв ці пункти, прочитав – але ж мир, чесно кажучи, потрібний на наших умовах. Тому я сказав би: "А ось наші вимоги". І десь посередині б зійшлися", – сказав він у інтерв'ю проекту "Гордон".

 

21.03.2019