Gallup: Українці – перші в світі за рівнем недовіри до влади.

 

Американська компанія Gallup констатувала в Україні найбільший рівень недовіри до влади серед усіх досліджуваних країн світу. Українці утримують цей рекорд другий рік поспіль.

 

Згідно з підсумками дослідження, лише 9% українських респондентів довіряють владі. Для порівняння, медіана для постсовєцьких країн сягає 48%, а для світу – 56%, ідеться у звіті, опублікованому на офіційному сайті Gallup.

 

 

Інститут Ґеллапа зазначає, що отримані у свіжому опитуванні дані (польовий етап дослідження в Україні проходив у серпні 2018 року) – це навіть більший показник недовіри, ніж було при режимі Віктора Януковича: при Партії регіонів довіра становила 24%.

 

Американська компанія акцентує на тому, що після Революції гідності рівень довіри до уряду був досить прийнятним – президентству Петра Порошенка довіряло 24%. Натомість уже наступного року цей показник упав до 14%.

 

Перманентне недовір'я українських респондентів проявилося також у ставленні до виборів: іще в серпні 2018 року (тобто ще до появи "сіток", до виборчих викриттів Авакова, до скандалів із підкупом тощо) лише 12% висловлювали думку, що вибори будуть чесними.

 

 

Також українці повсюдно вбачають прояви корупції: 91% зауважили її в уряді, 82% – в бізнесі.

 

"Хто би не переміг на виборах, він миттєво вступить у протистояння зі суспільством, котре зберігає глибоку і стійку недовіру до багатьох національних та урядових інституцій. Скепсис у бік уряду і сприйняття корупції як ендемічного явища є практично повсюдним в Україні", – коментує Gallup.

 

21.03.2019