Призупинено членство мадярської Fidesz в Європейській народній партії.

Причиною цього стала пропагандистська кампанія уряду Угорщини проти Жана-Клода Юнкера і Джорджа Сороса.

 

                                   Жозеф Доль

 

Європейська народна партія (ЄНП), яка об'єднує правоцентристські партії країн ЄУ, призупинила членство партії Fidesz під головуванням прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Про це повідомив глава ЄНП Жозеф Доль (Joseph Daul) на своїй сторінці в Twitter.

 

Згідно з рішенням політради правоцентристського об'єднання, членство мадярської Fidesz призупинено на невизначений термін. Тим самим партія втратила право голосувати і брати участь у зборах ЄНП, а також висувати кандидатів на посади в партії.

 

Рішенню передувала сильна критика дій Орбана з боку його європейських колег. На початку березня німецький політик Манфред Вебер, кандидат ЄНП на посаду президента Європейської комісії, висунув ультиматум угорському прем'єр-міністру. Він зажадав, зокрема, припинити дискредитаційну рекламну кампанію в Угорщині, одним з героїв якої став чинний президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, який також є членом ЄНП.

 

На вулицях угорських міст у середині лютого з'явилися плакати з написом «Ваше право – знати, що Брюссель збирається зробити». На ньому зображено обличчя Юнкера і Джорджа Сороса. Орбан неодноразово звинувачував Сороса в спробах вплинути на європейських лідерів, щоб домогтися відкриття кордонів для мусульманських біженців.

 

Наприкінці травня пройдуть вибори до Європарламенту. ЄНП зберігала статус найбільшої фракції в європейській асамблеї протягом останніх десяти років.

21.03.2019