В ЄУ запустили систему оповіщення про фейки.

Це зроблено, зокрема, для захисту європейських виборів від іноземного втручання.

 

 

Європейський Союз зробив черговий крок для захисту від можливого зовнішнього втручання в хід виборів до Європарламенту, які відбудуться в травні 2019 року. У понеділок, 18 березня, розпочала роботу система швидкого оповіщення про дезінформацію. Перше засідання її учасників відбулося того ж дня в Брюсселі. Про це повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle з покликом на Twitter єврокомісара з питань безпеки Джуліана Кінґа (Julian King).

 

«Нам критично важливо працювати разом, щоби протистояти тим, хто намагається маніпулювати нашими виборами», – написав Кінґ за підсумками засідання.

 

Сама система оповіщення про дезінформацію – це цифрова платформа для обміну інформацією про фейки і для координації реакції на них. Учасниками цієї системи є представники як органів ЄУ, так і держав-учасників організації, призначені урядами кожної з 28 країн-членів.

 

За задумом Єврокомісії, система виконуватиме три основні функції:

 

1) обмін інформацією у випадках, коли хто-небудь з учасників системи виявляє кампанію з дезінформації;

 

2) обмін інформацією про аналітику і звіти, які розкривають тенденції та способи поширення дезінформації;

 

3) формування скоординованої реакції на кампанії з поширення фейків і обмін досвідом, які заходи з протидії дезінформації є найбільш ефективними.

 

Створення системи оповіщення про дезінформацію було одним з головних елементів плану дій у боротьбі з дезінформацією, представленого Єврокомісією в грудні минулого року. У системі будуть тільки відкриті дані. Обмін секретною інформацією відбувається за іншими каналами, зокрема в рамках роботи зовнішньополітичної служби ЄУ, яка займається гібридними загрозами.

18.03.2019