Слєдком Росії відкрив на В'ятровича справу за "реабілітацію нацизму".

 

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович назвав "псевдоюридичною маячнею" кримінальну справу, порушену в Росії Слідчим комітетом за звинуваченням В'ятровича у "реабілітації нацизму".

 

Про це директор УІНП написав на своїй сторінці у facebook, коментуючи закид Слєдкому про "вчинення злочину проти миру і безпеки людства".

 

 

"Ні Володимир В’ятрович, ні політика національної пам’яті України, ні наша історія не є у сфері юрисдикції Росії. Тривалий час так було, і ви цим зловживали аж до здійснення злочинів проти людяності, – звернувся до росіян В'ятрович. – Але, нагадаю, це минуло давно, як би не мріялося інакше. Україна – суверенна держава, і якась псевдоюридична маячня Російської Федерації не поширюється на територію України і на мене як на її громадянина".

 

У четвер уранці Слідчий комітет повідомив: щодо директора УІНП Володимира В'ятровича порушили кримінальну справу "за фактом реабілітації нацизму" (ч. 2 ст. 354.1 КК РФ).

 

Згідно з баченням російського правосуддя, "В'ятрович, використовуючи службове становище, діючи під виглядом всебічного вивчення історії Української держави і здійснюючи комплекс заходів з увічнення пам'яті учасників українського визвольного руху, в період із 12 листопада 2014 року й дотепер здійснює систематичне заперечення фактів, установлених вироком Міжнародного воєнного трибуналу для суду і покарання головних воєнних злочинців європейських країн, в тому числі про саму приналежність українських націоналістів часів "Великої вітчизняної війни" до військ СС та їхньої участі у воєнних злочинах".

 

В Росії вважають, що "заперечення встановлених вироком Міжнародного воєнного трибуналу в Нюрнберзі фактів і, як наслідок, підсумків Другої світової війни, як і героїзація нацистських злочинців, не можуть залишитися без належної уваги".

 

Володимир же В'ятрович, коментуючи закиди російської каральної системи, заявив, що з історичної точки зору слідство дійшло "до смішних висновків".

 

"На відміну від цього комітету, я ретельно вивчав матеріали Нюрнберзького процесу, які, на жаль для «слідчих», ніколи не були видані в повному обсязі російською мовою. Очевидно, не випадково, тому що саме в матеріалах Нюрнберзького процесу є документи, які свідчать про боротьбу Організації українських націоналістів проти нацизму. Очевидно, що ці документи суперечать установкам радянської, а тепер – сучасної російської пропаганди про нібито колабораціонізм бандерівців. Саме тому ці документи ніколи не були опубліковані в Російській Федерації", – відповів директор УНІП.

 

"Росія відтворює радянські міфи, пов’язані з Другою світовою війною, які не мають нічого спільного ані з рішеннями Нюрнберзького процесу, ані тим паче з об’єктивом баченням того, чим була Друга світова війна. Зокрема, і для українців", – резюмував Володимир В'ятрович.

 

14.03.2019