Bihus.info: Схему в "Укроборонпромі" покривали всі правоохоронці, в тім числі НАБУ.

 

Журналісти проекту "Наші гроші", що виходить на Bihus.info, оприлюднили останню серію свого багатосерійного розслідування про махінації в "Укроборонпромі", в котрій розповіли про роль податкової, СБУ, прокуратури та НАБУ у справі компанії "Оптимумспецдеталь", дотичної до групи Гладковського-Жукова-Рогози.

 

Як стверджують журналісти, правоохоронці вже кілька років знали про оборудки компаньйонів сина екс-заступника секретаря РНБО Ігоря Гладковського.

 

 

"Якщо покопатися в судовому реєстрі, то стане очевидним: за роки функціонування схеми Гладковського-Жукова-Рогози у цій країні не лишилося органу, котрий би ще не брався за схеми хлопчиків. Податкова, Нацполіція, прокуратура, СБУ, НАБУ – усі вони починали, але всі вони або ховали, або спускали розслідування на гальмах", – заявила авторка розслідування Леся Іванова, котру цитує "Громадське".

 

Іванова вважає: переписка учасників схеми свідчить про те, що розслідування "скисали не безкоштовно", а здебільшого йшлося про хабарі у 10-20 тисяч доларів за раз.

 

Зокрема, автори розслідування виявили, що ще в 2016 році "Оптимумспецдеталлю" зацікавлися податківці. Фіскали розкрили конвертаційні центри, через які учасники схеми переводили в готівку гроші, отримані на махінаціях. Власникам фірми загрожували чималі санкції за ухилення від сплати податків. Згодом абонент Андрія Рогози написав приятелеві, що вирішити проблеми із ДФС легше та дешевше, ніж із прокуратурою.

 

Рогоза мав друга в СБУ – Дмитра М., слідчого київського СБУ. Судячи з переписки, М. виступав посередником із начальством, і сам також отримував свою частку грошима, а на одному з етапів начебто отримав яко презент автомобіль. 

 

Запевне відомо про те, що в 2017 році контррозвідники СБУ ініціювали розслідування проти "Оптимумспецдеталі", котра постачала комплектуючі для танків. Утім, згодом Служба безпеки заявила, що ця фірма ніколи не входила до її проваджень.

 

Військова прокуратура тричі бралася розслідувати діяльність героїв. Взимку 2017 року прокурори встановили факт спричинення збитків на 300 млн грн. Та щоразу справи танули.

 

Як стверджується в розслідуванні, в Національному антикорупційному бюро теж роками знали про схему контрабанди в оборонці.

 

Восени 2016 року НАБУ внесло "Оптимумспецдеталь" у список фіктивних фірм через її підозрілі контракти із Харківським бронетанковим заводом. Фірма продавала заводу танкові приціли, НАБУ в той час вело слідство у справі про закупівлі заводу.

 

 

Як ідеться у листуванні, в грудні 2016-го абонент Жукова вимагає в абонента Рогози "вирішити" це питання на рівні заступника директора НАБУ, Гізо Углави. Наступного дня, як стверджують журналісти, Рогоза отримує листа за підписом Гізо Углави про те, що "Оптимумспецдеталі" в списку вже немає.

 

Також у студії "Наших грошей" вживу з’явився так званий спецагент НАБУ Євген Ш. Він – не штатний агент НАБУ; журналісти називають його добровільним помічником, який брав участь у багатьох операціях НАБУ під прикриттям. Паралельно Ш. займається бізнесом, теж пов’язаним із оборонною промисловістю.

 

Як підозрюють журналісти, саме Ш. дотичний до того, що "Оптимумспецдеталь" було виключено зі списку фіктивних фірм. 

 

Також у розслідуванні йдеться про іншого, вже штатного співробітника НАБУ – детектива Дмитра Л. Згідно з опублікованими фрагментами переписки, Л. уточнює в Рогози, яку саме фірму він має видалити з переліку проблемних контрагентів. Після цього "Оптимумспецдеталь" випадає з прицілу НАБУ аж до кінця 2018 року.

 

12.03.2019