ЄУ і Великій Британії вдалося домовитися щодо Brexit.

Компромісу було досягнуто під час зустрічі Терези Мей з керівництвом Унії.

 

 

Брюссель і Лондон досягли компромісу на додаткових перемовинах про долю угоди про вихід Великої Британії з Європейської Унії. Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС. На зустрічі британської прем'єрки Терези Мей з президентом Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером і головою делегації ЄУ на переговорах про Brexit Мішелем Барньє в Страсбурзі сторони ухвалили пізно ввечері в понеділок, 11 березня, дві спільні декларації.

 

Брюссель і Лондон зобов'язуються до кінця 2020 року виробити заміну так званому backstop – тимчасовому рішенню, яке повинно запобігти встановленню жорсткого кордону між членом ЄУ Ірландією і британською Північною Ірландією. Об’єднане Королівство також отримає право тимчасово призупинити дію правил, які стосуються Північної Ірландії, якщо ЄУ порушить свої зобов'язання. Про це говориться в першій декларації, яка є юридично обов'язковою.

 

Друга ж декларація є доповненням до узгодженої раніше політичної декларації, в якій сторони описують майбутні відносини між Євроунією і Великою Британією.

 

Президент Єврокомісії Юнкер підтвердив досягнення домовленості з Лондоном. «Вона містить необхідні уточнення та правові гарантії для угоди щодо Brexit і суперечливого backstop», – написав Юнкер ввечері 11 березня на своїй сторінці в мікроблозі Twitter. За словами глави Єврокомісії, він обговорив досягнуту з Мей домовленість з прем'єр-міністром Ірландії Лео Варадкаром, яку той погодився підтримати.

 

Досягнуті в Страсбурзі угоди вже у вівторок, 12 березня, буде винесено на голосування в британському парламенті. Якщо вони будуть відхилені, то наступного дня Тереза ​​Мей винесе на голосування парламенту питання про жорсткий Brexit – вихід з Євроунії без угоди. Якщо депутати відхилять і його, то 14 березня їм доведеться вирішувати питання про спробу домовитися з Євроунією про перенесення дати виходу Великої Британії з ЄУ.

12.03.2019