Трамп продовжив дію "українських" санкцій.

 

Президент США Дональд Трамп своїм рішенням від 4 березня продовжив ще на рік дію надзвичайного стану в сфері національної безпеки США у зв’язку зі становищем в Україні.

 

Про це повідомляє "Голос Америки", покликаючись на Білий дім.

 

Обґрунтовуючи свою децизію, Дональд Трамп зауважив, що загрози, які стали підставою для введення надзвичайного стану, продовжують існувати.

 

Зокрема, серед підстав такого рішення є "дії та стратегії осіб, що шкодять демократичному процесу та установам в Україні, загрожують миру, безпеці, стабільності та суверенітету, територіальній цілісності, а також підтримують зловживання активами", спроби Росії анексувати Крим та використання сили в Україні.

 

"Це продовжує становити нетипову і надзвичайну загрозу національній безпеці та зовнішній політиці Сполучених Штатів", – підписався Трамп.

 

Рішення про надзвичайний стан у сфері національної безпеки США стосовно України походить із 6 березня 2014 року і є підставою для подальших дій виконавчої гілки влади США з введення санкцій, пов’язаних із ситуацією в Україні.

 

16 березня та 20 березня 2014 року президент США видав накази 1366-1 та 1366-2, якими розширив сферу надзвичайного стану.

 

Надзвичайний стан у США оголошували 60 разів із часу введення в дію відповідного закону 1976 року. На тепер діє 31 рішення про надзвичайний стан, включаючи рішення стосовно України. У трьох чвертях випадків надзвичайний стан у США оголошувався, щоб запровадити санкції або торговельні обмеження проти інших країн. В решті випадків надзвичайний стан оголошували після терористичних нападів або природних катаклізмів.

 

05.03.2019