Опозиційна Партія реформ перемогла на виборах в Естонії.

Таким чином посилилися позиції тих, хто виступає за жорсткішу естонізацію.

 

                      лідерка Партії реформ Кая Каллас

 

Як повідомила республіканська виборча комісія, на парламентських виборах в Естонії, які відбулися в неділю, третього березня, Партія реформ набрала 28,9 відсотка голосів. Це найкращий результат в історії партії, створеної 1994 року. 

 

За урядову Центристську партію Естонії (її традиційно підтримують російськомовні виборці) проголосувало 22,9 відсотка громадян з правом голосу, які завітали на дільниці. Консервативну народну партію Естонії підтримало 17,8 відсотка естонців. Націоналістичній партії Isamаa («Вітчизна»), яка входить до складу урядової коаліції, віддали свої голоси 11,4 відсотка виборців. Ще одна правляча партія – Соціал-демократична – здобула підтримку лише 9,9 відсотка виборців.

 

Таким чином Партія реформ може розраховувати на 34 мандати в естонському парламенті (зараз вона має 30), Центристська партія Естонії – на 26 (зараз 25), консерватори – на 19 (зараз 7), Isamаa – на 12 (зараз 11), соціал-демократи – 10 (зараз 14). Про це повідомив інформаційний портал Delfi.

 

Програш центристів став сюрпризом для багатьох. Згідно з рейтингами компанії Emor, місяць тому вони лідирували за підтримки 26,5% електорату. Голова Центристської партії і прем'єр-міністр Естонії Юрі Ратас (Jüri Ratas) визнав перемогу Партії реформ на виборах. «Потрібно вміти програвати», – зазначив керівник уряду. 

 

Центристська партія, маючи репутацію проросійської політичної сили, традиційно підтримувала російські школи, виступала за скасування статусу негромадянина і за добрі відносини з Росією. Тим часом Партія реформ, яка отримає мандат на формування уряду, виступає за безкомпромісну естонізацію освіти. «Переведення російських шкіл на естонську мову є нашим давнім планом. Думаю, наша партія займеться тим, щоб до 2030 року мати єдину систему освіти», – запевнила лідерка  Партії реформ Кая Каллас (Kaja Kallas).

 

Право голосу в Естонії мають понад 950 тисяч осіб. На 101 депутатський мандат претендували 1099 кандидатів від 10 політичних партій. Парламент Естонії Рійґікоґ обирають на чотири роки.

04.03.2019