Арбітраж у Гаазі визнав, що Росія незаконно захопила активи "Нафтогазу" у Криму.

 

Постійна палата третейського суду в Гаазі визнала, що Росія порушила угоду про захист інвестицій, експропріювавши активи НАК "Нафтогаз України" та її дочірніх підприємств в Криму.

 

Про це йдеться у повідомленні НАК "Нафтогаз".

 

 

 

"Це дуже важлива перемога, яка дозволить притягти агресора до відповідальності через вкрадені активи. Вартість захоплення Криму для Росії буде постійно зростати завдяки діям міжнародної спільноти і України. Рішення трибуналу – важливий крок у цьому напрямі", – прокоментував голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

 

НАК зазначає, що, відтак, Міжнародний трибунал ухвалив рішення на користь "Нафтогазу" і постановив, що Російська Федерація, згідно з двосторонньою угодою про взаємний захист інвестицій між Україною та Росією, є відповідальною за незаконне захоплення активів "Нафтогазу" в Криму.

 

"Нафтогаз" додає, що наразі трибунал не визначив суми збитків "Нафтогазу", і розмір збитків арбітраж встановлюватиме на наступному етапі процесу. Експерти "Нафтогазу" оцінюють вартість експропрійованих в Криму активів щонайменше у 5 млрд дол. США.

 

 

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив на брифінґу: компанія очікує оголошення суми компенсації за експропріацію кримських активів на початку 2020 року.

 

"Ми змогли довести, що Росія як держава винна у втраті наших активів і має за це відповідати. Тобто надати НАК "Нафтогаз України" компенсацію. Сподіваємося, що десь на початку наступного року ми отримаємо рішення щодо суми компенсацій", – сказав Коболєв, згідно з повідомленням "Укрінформу".

 

З його слів, справа "Нафтогазу" мала певні особливості порівняно з аналогічними справами інших державних компаній (очевидно, йдеться про державні "Ощадбанк" і "ПриватБанк").

 

"Якщо ви пам'ятаєте події лютого-березня 2014 року, то незаконна кримська влада, яка захопила за допомогою російських військових органи управління АР, спробувала створити доказову базу, яка була побудована навколо концепції, що начебто вони своїми рішеннями, своїми діями націоналізували активи, що належали НАК. Нам вдалося довести, що захоплення активів відбулося РФ одразу після анексії Криму", – сказав Коболєв.

 

Голова правління "Нафтогазу" вважає, що поведінка Росії свідчить: анексію Криму готували заздалегідь.

 

"Ми вважаємо, що захоплення наших активів відбулося в момент анексії РФ. Все, що було до цього, – це були спроби представити, що це не Росія, щоб захистити Росію від нашого позову. Нам вдалося довести, що РФ забрала наші активи паралельно з анексією. Є дати документів, де незаконна місцева влада заявляє, що начебто вони провели націоналізацію. Є документ, датований лютим. Була спроба показати, що наче якісь люди в Криму щось забрали, а Росія не несе за це відповідальності", – сказав Коболєв.

 

"Спланувати такі речі – спробу створити документальну базу, що якісь активи забирали до анексії, – не народжується за ніч. Це вкотре доводить, що Росія планувала операцію із захоплення Криму задовго до того, як вона почалася", – резюмував менеджер "Нафтогазу".

 

НАК "Нафтогаз України" ініціював арбітражне провадження проти Російської Федерації у жовтні 2016 року згідно з угодою між Кабінетом Міністрів України та урядом Російської Федерації "Про сприяння та взаємний захист інвестицій".

 

Арбітражне провадження проти Російської Федерації спільно з материнською компанією ініціювали шість підприємств групи "Нафтогаз" – ДАТ "Чорноморнафтогаз", АТ "Укртрансгаз", ТОВ "Лікво", АТ "Укргазвидобування", АТ "Укртранснафта", ДК "Газ України".

 

01.03.2019