Порошенко обіцяє новий закон для криміналізації незаконного збагачення.

 

Президент України Петро Порошенко має намір подати до Верховної Ради України новий проект закону, котрий передбачав би відповідальність чиновників за незаконне збагачення, у відповідь на скасування Конституційним Судом статті 368-2 Кримінального кодексу України.

 

Про це голова держави повідомив під час засідання Ради регіонального розвитку Запорізької області у середу, інформує прес-служба АП.

 

 

"Хочу заспокоїти всіх і сказати: щойно рішення буде оприлюднено, щойно ми з ним ознайомимося, негайно дам доручення терміново, з урахуванням висновків Конституційного Суду, підготувати та внести до Верховної Ради, а я визначу його як невідкладний, законопроект про передбачене покарання для чиновників за незаконне збагачення", – пообіцяв Порошенко.

 

"Нова редакція статті буде виписана так, що і комар носа не підточить", – пообіцяв Президент.

 

Петро Порошенко ствердив, що йому "ця негативна реакція в соцмережах" йому "зрозуміла". 

 

"Хочу наголосити, що я ніколи як Президент не коментую судових рішень. По-перше, це окрема гілка влади. По-друге, не хочу, щоб це сприймалося як політичний тиск на суд. Його не було, немає і не буде. Але як Президент і як державний діяч я маю право діяти. Суд робить свою роботу, а я роблю свою", – додав Порошенко, нагадавши про право Президента на законодавчу ініціативу.

 

Президент також вважає себе співавтором антикорупційного законодавства. "Ключові закони, які було ухвалено протягом останніх років, – розроблені або підписані мною. Антикорупційне законодавство є цілісним. І впевнений, що неможливо вихоплювати, знаєте, окремі фрагменти з нього. Це може призвести до руйнації", – застеріг голова держави.

 

У середу надвечір Конституційний Суд опублікував на своїй офіційній сторінці рішення у справі конституційного подання групи народних депутатів на статтю 368-2 Кримінального кодексу України. КС визнав неконституційною і скасував статтю, котра тлумачила незаконне збагачення як непідтверджене реальними доходами набуття майна державним службовцем.

 

На думку суддів, стаття 368-2 порушує засади презумпції невинуватості, покладає відповідальність за доведення обставин набуття майна на підслідну особу, а не орган слідства, уможливлює покарання невинних.

 

28.02.2019