У березні найбідніші пенсіонери отримають 2410 грн компенсації.

 

Пенсіонери, які одержують мінімальну пенсію, у березні-квітні отримають компенсацію за невиплачену індексацію 2015-2016 років. Розмір виплати становить 2410 грн.

 

Про це йшлося на нараді в Пенсійному фонді України, повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна". В нараді також брав участь Президент України Петро Порошенко.

 

 

"У 2015-2016 роках, коли держава віддавала кожну копійку Пенсійного фонду для розбудови армії та захисту держави, було прийнято рішення, абсолютно виправдане, що можливості для індексації пенсій не було. Ми на сьогодні знайшли можливості, щоб повернути пенсіонерам і насамперед тим, у кого найменший рівень пенсії – мінімальна та нижча за мінімальну, – повернути індексацію 2015-2016 років. За підрахунками, ми вийшли на цифру 2410 грн", – сказав Порошенко.

 

Він роз'яснив, що компенсація пенсій поширюється лише на тих, хто внаслідок індексації, відновленої з 1 березня, отримає невелику суму. "Але будуть і ті, хто отримає 800, 900 і 1000 грн –  їм компенсувати не потрібно. А тим, хто отримає 100 і 200 грн – вони отримають компенсацію протягом березня і квітня", – пояснив Порошенко.

 

Міністр соціальної політики Андрій Рева розповів: в Україні майже 1,9 млн громадян мають повний страховий стаж, при тім, що їхня зарплата була нижча за необхідну, – саме для них у 2019 році передбачено здійснити доплату до пенсії розміром у 2410 грн.

 

Рева зазначив, що це сума, яку не було виплачено у 2015-2016 роках, коли було припинено індексацію пенсій. "Виплати розпочнуться за Пенсійним фондом із 4 березня", – повідомив керівник Мінсоцполітики.

 

Президент України Петро Порошенко розтлумачив: пенсійні виплати підвищують за рахунок коштів, отриманих від пільгового митного оформлення автомобілів.

 

"Наша команда запропонувала, що всі кошти від "євроблях" мають піти до Пенсійного фонду. Тоді нам говорили, що надійде не більш як мільярд... На сьогодні, в результаті механізму пільгового розмитнення, надійшло майже 13,6 млрд, зокрема майже 6 млрд за програмою старих автомобілів", – похвалився Порошенко.

 

Під час наради також ішлося про підвищення регулярних пенсій, монетизацію субсидій тощо.

 

Президент України відкинув закиди в тому, начебто це підкуп пенсіонерів перед виборами. "Опоненти кажуть, це підкуп. Так, п'ять наступних років будемо підкуповувати пенсіонера, збільшуючи пенсію", – відбився Порошенко.

 

25.02.2019